"SAMARAS ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMEYİ, SERT BİR ÜSLUPLA BAZI İZAHATLARDA BULUNMAK İÇİN KABUL ETTİ"

SAMARAS, ERDOĞAN’LA BUGÜNKÜ GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE DÜN ANASTASİADİS’LE UZUN UZUN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

YUNAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ’NE GÖRE ERDOĞAN’IN CUMHURBAŞKANI OLARAK İLK ZİYARETİNİ KKTC’YE YAPMASI “ÇOK KÖTÜ BİR BAŞLANGIÇ”

BAKOYANNİ DE RAHATSIZ... “BİR KOLTUĞA İKİ KARPUZ SIĞMAZ”

 "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında söylediklerinin Yunan hükümetini rahatsız ettiği ancak yine de Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın, Galler’de düzenlenecek NATO Zirvesi çerçevesinde bugün Erdoğan’la görüşeceği" haber verildi.

Fileleftheros haberi “Rahatsız Ama Randevuyu Kabul Etti... Andonis Samaras Erdoğan’a Atina’nın Davranışlarından Duyduğu Rahatsızlığı İletecek... Anastasiadis Yunan Başbakan’la Telefonda Uzun Uzun Konuştu” başlığıyla verdi.

Gazete, Erdoğan’ın Yunanistan’ın Kıbrıs’la ilgili uluslararası anlaşmalardan doğan sorumlulukları konusunda Türkiye’ninkilerle denk tutmasından ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kendisine gönderdiği ileri sürülen mektubu konusunu yönetme tarzından “rahatsızlık” duyduğunu yazdı, özetle şunları ekledi:

“Atina’dan edindiğimiz bilgilere göre Başbakan Samaras görüşme randevusunu Erdoğan’a bazı izahatlarda bulunmak için kabul etti. Öğrendiğimize göre Samaras Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı’na; Ankara aynı frekansta kalır ve aynı davranışlara devam ederse iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerleyemeyeceğini açıkça söyleyecek, Kıbrıs sorunu çözülmedikçe de bu ilişkilerin ilerlemeyeceğini ekleyecek. Atina’daki yetkili bir kaynak, kinayeli bir şekilde ‘görüşmelerinin uzun sürmesi beklenmiyor, söyleyecek çok şeyleri de yok’ dedi.

SAMARAS, ERDOĞAN’LA BUGÜNKÜ GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE DÜN ANASTASİADİS’LE UZUN UZUN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan’la bugünkü görüşmesi arifesinde Andonis Samaras dün Başkan Anastasiadis’le uzun bir telefon görüşmesi yaptı. Öğrendiğimize göre Anastasiadis’le Samaras görüş alış verişinde bulundu ve Türk Cumhurbaşkanı’nın Pazartesi günkü yasadışı ziyaretinin sonuçlarını ele aldı, özellikle Erdoğan’ın davranışları üzerinde durdular.

Aynı kaynaklara göre Anastasiadis Yunan Başbakan’dan, Recep Tayyip Erdoğan’a herhangi bir mesaj götürmesini istemedi. Dahası Lefkoşa’nın göndermek istediği mesajlar –yetkili kaynakların vurguladığı üzere- Anastasiadis’in Erdoğan’a gönderdiği ve Erdoğan’ın kışkırtıcı bir şekilde görmezden gelmeyi tercih ettiği mektupta yer alıyor.”

Simerini, “Samaras-Erdoğan Görüşmesi Öncesinde Dün Atina ve Lefkoşa Arasında Eşgüdüm” başlıklı haberinde, Samaras’ın Erdoğan’la bugün yapacağı görüşme öncesinde Anastasiadis’le uzun bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Gazete bu telefon görüşmesinde, Kıbrıs sorununun gidişatıyla ilgili görüş alış verişinde bulunulduğunu ve Samaras’ın Galler’de yapılacak NATO zirvesi çerçevesinde görüşeceği liderlere, Erdoğan meselesi de dahil, aktaracağı konular konusunda eşgüdüme gidildiğini yazdı.

Bugünkü görüşmeyi Türk tarafının talep ettiğini, Yunanistan’ın da Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasındaki söylemlerinden rahatsız olmasına karşın kabul ettiğini belirten gazete, edindiği bilgilere dayanarak Samaras’ın bu konuda özellikle sert olacağını belirtti.

Alithia “Atina Erdoğan’ın Açıklamalarından Çok Rahatsız... Yunanistan Başbakanı’nın Türk Cumhurbaşkanı ile görüşmesi Öncesinde Anastaiadis ve Samaras Telefon Görüşmesi Yaptı” başlıklı haberinde, To Vima isimli Yunan gazetesini kaynak göstererek Samaras’ın Erdoğan’ın önüne Kıbrıs sorununu, iki ülke arasındaki meseleleri de koymasının beklendiğini ancak görüşmenin, Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında, Barbaros araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de faaliyette bulunacağı açıklamasının gölgesinde gerçekleşeceğini yazdı.

YUNAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ’NE GÖRE ERDOĞAN’IN CUMHURBAŞKANI OLARAK İLK ZİYARETİNİ KKTC’YE YAPMASI “ÇOK KÖTÜ BİR BAŞLANGIÇ”

Gazeteye göre Yunanistan Hükümet Sözcüsü Sofia Vultepsi “Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretini işgal bölgelerine yapması tesadüf değildir. Çok kötü bir başlangıç. Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın da Lefkoşa’nın da öfkeli tepkileri vardır” dedi ve şunları ekledi:

“Atina ve Lefkoşa’nın isteği, Avrupa Birliği’nin daha çok katılımıdır. Bunu gerek Başbakan Andonis Samaras, gerek Kıbrıslı Başkan Nikos Anastasiadis Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’den istemiştir.”

BAKOYANNİ DE RAHATSIZ... “BİR KOLTUĞA İKİ KARPUZ SIĞMAZ”

Fileleftheros “Bir Koltuğa İki Karpuz Sığmaz... Dora Türkiye’yi İrredantizmle (kaybettiği toprakları geri istemesi siyaseti) Suçluyor” başlıklı haberinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi çalışmalarına katılmak üzere Fransa’da bulunan Yunanistan’ın Yeni Demokrasi Partili Avrupa Milletvekili Dora Bakoyanni’nin Türkiye’yi irredantizm yapmakla, yani kaybettiği toprakları geri istemekle suçladığını yazdı.

Gazeteye göre Bakoyanni  “Türkiye, Avrupa Birliği’ne girmeyi talep ederken aynı zamanda irredantizm ile ala carte politika uygulayamaz. Ankara açısından açıktır ki bir koltuğa iki karpuz sığmaz. Biz Türkiye’nin Avrupa perspektifini, AB’nin belirli kriter ve ilkelerini kabul etmesi şartıyla destekliyoruz. Yunanistan komşu ülkeyle görüşme ve çabalarını net konuşmalarla sürdürmek zorunda” dedi.

Erdoğan’ın resmi KKTC ziyareti sırasında söylediklerine de değinen Bakoyanni “Erdoğan, bana göre, savunduğu Türk mantığının ötesinde iki büyük ve özlü hata yaptı. Erdoğan’ın, Türkiye’nin AB’ye aday ülke kabul edilmesinden 15 yıl sonra, Heybeliada Ruhban Okulu’nun ikili değil uluslararası ve insan hakları ve dini özgürlükler konusu olduğunu bilmesi gerekirdi. Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümünün, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ön şartı olduğunu da çok iyi biliyor. Şu anda gereken Kıbrıs liderliğinin, Başkan Anastasiadis’in çabalarına özlü ve aktif destek verilmesidir ki Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan görüşmelerin sonucu iyi olsun.”