Op. Dr. M. Okan Özdemir; varisin, kanı, akciğer ve kalbe geri taşıyan toplardamarların ilerleyici bir şekilde genişlemesine verilen isim olduğunu söyledi. Ağrı, kramp, kötü görüntü gibi etkileri bulunduğunu ifade eden Dr. Özdemir, uzun süre ayakta kalan insanlarda daha sık görüldüğünü kaydetti. 
    
Yoğun ve uzun çalışma şartları, hareketsiz günlük yaşantı, yürüyüşün yerini alan ulaşım alışkanlıklarının varis hastalığının sıklığını artırdığına dikkat çeken Dr. Özdemir, şu bilgileri verdi: "Bu koşullara ilave olarak kadınlarda şıklığın ve çekiciliğin yaygın bir aksesuarı olarak kullanılan topuklu ayakkabılar, varislerin ve venöz yetersizlik adı verilen yaygın derin toplardamar hastalığının gelişmesine davetiye çıkartmaktadır. Varislerin ilk görüldüğü anda hekime estetik kaygılarla müracaat eden hastalarda bile derin toplardamarlarda venöz yetersizlik adı verilen hastalık başlamış olabilir.

YÜKSEK TOPUĞA DİKKAT

Yüksek topuklu ayakkabı giymeleri nedeniyle kadınların bu hastalığa daha yatkın olduğunun altını çizen Özdemir, şöyle devam etti: "Bacaklardan kanın akciğere ve dolayısı ile kalbe geri dönüşünü sağlayan mekanizma yürüyüş hareketi ile oluşan bacak adalelerinin düzenli kasılma hareketidir. Buna adale pompası adı verilir ve özellikle ayak bileği ve diz arasında yer alan baldır kaslarının kasılmaları ile çalışır. Topuklu ayakkabı giyildiğinde ayak bileği tamamen sabitlenerek bu adale pompası devreden çıktığı için uzun süren bu hareket kısıtlılığı, toplardamarlar içindeki kanın göllenmesine, akım hızının azalmasına neden olur. Bacak adale pompasının yaptığı toplardamar içi kan taşıma görevinin devre dışı bırakılması, varis hastalığı ve üzücü sonuçlarına davetiye çıkartabilir. 
    
Ailevi yatkınlığı bulunanlarda yeni varisler oluşur, var olanlar artma gösterir, venöz yetersizlik gelişir, uzun süreler boyunca topuklu ayakkabı kullanımı ise susuz kalma, uzun süre hareketsizlik ve uzun yolculuklar gibi kötü koşullarla bir araya geldiğinde, damar içi pıhtılaşmalar ve ölümcül olabilen akciğer embolilerine neden olabilir."

"OTURURKEN AYAK BİLEKLERİNİZİ ÇALIŞTIRIN"

Zorunluluk dışında çok yüksek topuklu ayakkabıların uzun süreli giyilmemesini tavsiye eden Dr. Özdemir, "Oturur pozisyonda iken aralıklı olarak ayak bileği yürüyüş hareketine benzer biçimde çalıştırılmalı, topuklu ayakkabı çıkartıldıktan sonra düz topuklu tercihen spor ayakkabı ile yapılacak 30-45 dakikalık yürüyüşler uygulanmalıdır. Günde en az 2 litre su içilmeli, uzun süre ayakta veya oturarak çalışanlar mutlaka dinlendirici varis çorabı kullanmalıdır." dedi.
    
Ailesinde venöz hastalık bulunanlar, kronik öksürüğü olanlar, kabızlık sorunu yaşayanlar, kadınlar, hamileler, kilo fazlası olanlar, ileri yaşta olanlar, uzun süre ayakta kalanlar, yüksek topuklu ve dar kıyafet kullananların varis hastalığına daha yatkın olduğuna dikkat çeken Özdemir, şu uyarılarda bulundu: "Kilonuzu dengede tutun, fazla kilolarınızı verin, sigaradan kurtulun, fazla ayakta durmayın, yüksek ökçeyi unutun, yürüyün, yüzün, bacağa soğuk duş yaptırın, bacakları yüksekte tutun, varis çorabından şaşmayın.