Total ve ENİ-KOGAS ile müzakere edilecek

Gazete haberinde ikinci tur izinler kapsamında müzakerelere başlanmasına karar verilen Total, ENİ-KOGAS şirketlerine değindi. 
Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Hükümet’in, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”inin batısındaki, parseller için (5.parsel) başka şirketleri de yeterli olarak değerlendirdiğini ancak siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı bu şirketlerle müzakerelerin ileriye götürülmemesine karar verdiğini yazdı. 
Habere göre Ticaret ve Sanayi Bakanı Neoklis Silikiotis, gelecekte gerekli işbirliklerinin ve geliştirilmesi amacıyla 12.parselin yanındaki parsellerin verilmesinin tercih edildiğini ifade etti.

İki yıllık süre

Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Alithia gazetesinde yer alan söyleşisinde, ikinci tur izinler kapsamındaki dört parseldeki ilk arama sondajlarının ve de tüm çalışmaların iki yıl içerisinde tamamlanması gerektiğine dikkati çekti. 
Silikiotis, ilgili sözleşmelerin ise 2013 yılının ilk aylarında tamamlanması gerektiğini de söyledi. 
Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”i içerisindeki 12.parselden doğalgaz çıkarılmasına değin, elektrik üretimi amaçlı olarak, Güney Kıbrıs’a doğalgaz getirilmesi olarak bilinen ara çözüm konusunda ise Silikiotis, bu konudaki sürecin 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflediklerini kaydetti. 
Bu konuda, önlerinde olan önerilerin, Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi(DEFA) ve Elektrik Kurumu(AİK) tarafından, iki ay içerisinde değerlendirileceğini söyleyen Silikiotis, bunun ardından gerekli anlaşmanın sağlanması için müzakerelere başlanacağını ifade etti. 
  

Silikiotis, zamanın önemli olduğuna dikkati çekerek ara çözüm için, doğalgazın en kısa zamanda getirilmesi gerektiğini vurguladı. 
Noble Energy’nin, doğalgaz terminaline ilişkin işbirliği yöntemi konusunda 2012 yılı sonuna kadar Güney Kıbrıs ile anlaşmaya varmak istediğini ifade eden Silikiotis, Noble Energy’nin, 2013 yılında ayrıca 12.parselde ikinci bir sondaj çalışması yapacağını söyledi. 

Devlet doğalgaz şirketi “KRETİK” konusuna da değinen Silikiotis, muhalefetin bu konuda vaktinde ve gerekli bir şekilde bilgilendirildiğini yineledi. 
Silikiotis ayrıca KRETİK’in, kurulmasındaki gecikmenin, yataklardan faydalanılması ve geliştirilmesine ilişkin tüm planlamayı da geciktirdiğini söyledi.