VİKTORAS PAPADOPULOS’TAN PARTİLERE YANIT

Ulusal Konsey’in, bazı siyasi partilerin yoğun eleştirileri altında bu sabah toplanması bekleniyor.

Alithia gazetesi, Ulusal Konsey’in bu sabah yapacağı toplantıda, retçi muhalefet partileri tarafından bölücü bir ortamın beklendiğini yazdı.

Gazete, söz konusu partilerin dünkü açıklamalarıyla birlikte kostümlü prova tarzlarını ortaya koyduklarını belirtti. 

Habere göre, açıklama yapan partiler, AKEL ve DİSİ’nin birlik ve beraberlik çağrısına aldırış etmeden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, kendilerini Türk çözümüne götürdüğü gerekçesiyle yoğun eleştirilerde bulundu.

Partiler ayrıca Anastasiadis’i, Mont Pelerin’de Rum tarafının tezlerini savunmakta başarısız olduğu için de eleştirdi.

DİKO yaptığı açıklamada Anastasiadis’in, kabul edilemez taktiğine devam ettiğini ayrıca gerek Kıbrıs sorununun özünde, gerekse süreç içerisinde yaptığı trajik tavizleri örtbas etmek istediğini belirtti.

EDEK açıklamasında, Anastasiadis’in takındığı tavır ve davranışıyla, bu dönemde kendilerini nitelendirmesi gereken birlik ve beraberlik anlamını hor kullandığını ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı, Rum halkının geleceğinin, kendi hatalarını, halka karşı şantaja dönüştüren bir başkan tarafından idare edildiğini belirtti. İttifak, Anastasiadis’in Rum halkının çıkarlarını müzakere etmekte yetersiz olduğunu söyledi.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise, Anastasiadis’in, korku nedeniyle Türklerin yol haritasını kabul ettiğini ve Anastasiadis ayrıca baskıyı göğüslemeye hazırlıklı olmamasına bağlı olarak nihayetinde tavizde bulunduğunu belirtti.

Dayanışma Hareketi ise açıklamasında Anastasiadis’in, Mont Pelerin öncesinde ve sonrasında kendisinin ortaya koymuş olduğu tüm kırmızı çizgileri çiğnediğini belirtti.

Dayanışma Hareketi açıklamasında ayrıca Ulusal Konsey’den çekilme ihtimalini de inceleyeceğini ifade etti.

Öte yandan Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in icraatlarına ve müzakerelerin yeniden başlaması konusunda, siyasi partiler ve Yunanistan ile istişarelerde bulunmaksızın, tek taraflı karar almasına karşı olan partilerin, Ulusal Konsey’den çekilme konusunda uzlaşma içerisinde olduklarını yazdı.

Söz konusu partilerin, Anastasiadis’in önüne 3 önkoşul ortaya koyduğunu, bunların kabul edilmemesi durumunda Ulusal Konsey’den çekileceklerini dile getirdiklerini yazan gazete, bunlardan birinin, BM Genel Sekreteri Ban’a mektup gönderilmesi, diğerinin Anastasiadis’in Ulusal Konsey’in danışmanlık niteliğine saygı duyması, üçüncüsünün ise siyasi liderliğin de 9 Ocak’ta Cenevre’ye gitmesi şeklinde olduğunu belirtti.

Gazete, ELAM’ın zaten Ulusal Konsey toplantılarından çekildiğini duyurduğunu yazdı. 

PAPADOPULOS’TAN YANIT 

Politis gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos yaptığı açıklamada, siyasi partilere Kıbrıs sorununa ilişkin yanıt verdi.

Papadopulos, müzakerelerin, Mont Pelerin’de kaldığı yerden devam etmesine ilişkin alınan herhangi bir kararın Kıbrıs Türk liderliği ile istişarelerin ardından alındığını belirtti.

Papadopulos açıklamasının devamında kararların, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi ve umudunun olması, Kıbrıslı Rumların endişelerini giderecek olan bugüne kadar müzakere masasında elde edilenlerin güvence altına alınması için alındığına dikkati çekti.

Çözümün, iki bölgeli, iki toplumlu, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek temsiliyet, AB normlarına mutlak şekilde uyumlu olacağını yineleyen Papadopulos, nüfus oranının da 1960 gibi olmaya devam edeceğini belirtti.

Papadopulos, tüm siyasi partilerini Mont Pelerin sonrasında, müzakerelerin devam etmesi yönünde açıklama yaptığı, Anastasiadis’in de bunu yaptığını ifade etti.