Avrupa Parlamentosu’nda onaylanan Türkiye’nin ilerleme raporu Rum siyasileri böldü. Rum Yönetimi ve iktidar partisi DİSİ raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümünde yaptırılan değişikliklerden memnuniyet, DİSİ’li Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus, Ekologlar ve EURO.KO memnuniyetsizlik belirtti.

Simerini “Türkiye’yle İlgili Rapor Bölüyor... DİSİ’de Bile İki Ses” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, raporda “ciddi ihmaller olmasına karşın, bir metin Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun 751 üyesinin tamamını tatmin edemez” dediğini yazdı.

Habere göre DİSİ de Sözcü ile aynı frekansta bir açıklama yaptı. DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis raporda yer alan ve Rum tarafı açısından olumlu addedilen Türkiye’nin “Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini” hatırlattığı açıklamasında “oylama anına ulaşana kadar geçen süreç içerisinde karara ekletilmek istenen birçok olumsuz değişiklik reddedildi. Bunlar arasında ‘Kuzey Kıbrıs’ın izolasyonunun kaldırılması ve enerji ile ilgili 15’inci başlığın müzakereye açılması da var” dedi. Tornaridis Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in 17 Haziran’da Rum meclisine hitap edeceğini de hatırlattı.

Rum tarafının “kırmızıçizgilerinin aşıldığı” gerekçesiyle AP Genel Kurul oylamasında rapora ret oyu kullanan DİSİ’li Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus yazılı açıklama yaparak “raporda, Kıbrıs Cumhuriyeti bir kenara itiliyor ve Türkiye-AB gümrük birliği Ek Protokol’ün uygulanması istenmeden derinleştiriliyor” dedi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ilerleme raporunu “eksik ve yetersiz” buldu.  AB’yi, Türkiye’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması” gibi önemli noktalarda görüş belirtmekten kaçındığı için “pontius platusvari davranmakla” suçladı. Hareket Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu “Türkler kendi iç sorunlarını ihraç ederek Kıbrıs’ı ve Yunanistan’ı bir kez daha tahrik ediyor” dedi.

EURO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas “olumlu unsurlar” içermesine rağmen rapordan memnuniyetsizlik belirtti. Yorgallas “Avrupa düzeyinde kendimizi kandırmaktan vazgeçersek, başarmak istediğimiz hedef ve stratejileri belirlersek AB organları, kurumları ve kararları mücadelemize fon (arka plan) teşkil edebilir” dedi.

Fileleftheros’a göre Rum Sözcü Hristodulidis ilerleme raporunu değerlendirirken “Mevcut haline Kıbrıslı Avrupa Milletvekilleri, Dışişleri bakanlığı ve oradaki daimi temsilciliğimizin çabalarıyla ulaşan bir karardır, ilk tepki olarak, olumlu unsurlar içeriyor” dedi, özetle şunları ekledi:

“Örneğin kolonizasyon konusunda, AİHM kararlarının icrası konusunda, Mağusa’nın kapalı kenti konusunda önemli ifadeler içeriyor. Türkiye’nin gösterdiği tepki de –yetkili bakanın Avrupa konularına nasıl tepki gösterdiğini gördük-dikkate alındığında, hükümet rapordan memnundur.”

Gazete AKEL açıklamasında, Avrupa milletvekillerinin raporun oylamasına katılmamalarını izah ederken “çünkü AKEL, yükümlülüklerini ve müzakere başlıklarının açılması için gerekli kriterleri yerine getirmesi şartıyla Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili ana tezimizle çatışan yaklaşımlarla özdeşleşmemek için oylamaya katılmadı” vurgusunu yaptı. Rapordaki Kıbrıs sorunuyla ilgili ifadelerin olumlu işaret olduğu görüşünü de ortaya koyarak “Kıbrıslı Milletvekillerinin ve daimi temsilciliğimizin işbirliği ve ısrarlı çalışmasıyla Kıbrıs’ın önemli talepleri kaydedilebilmiştir” dedi.

EDEK Avrupa Milletvekili Dimitris Papadakis ise rapora ret oyu vermenin kendisi için de DİKO’lu dengi Kostas Mavridis için de kolay tercih olduğunu belirterek “ancak siyasi bedeline bakmaksızın milli çıkarları savunmayı seçtik” dedi. Papadakis “Türk dostu lobinin dayanağı olduğu bilinen Sosyalist Grup içerisinde çetin mücadeleler verdik” dedi.