Fileleftheros gazetesi, “Seçenekler Gündeme Geliyor -AB’nin Türk Kışkırtmalarına Nasıl Karşılık Verebileceği Konusu COREPER’de Tartışılacak” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yönelik sözde “kışkırtmalarına” karşı AB’nin ne gibi önlemler alabileceği konusunun COREPER’e sunulacak bir belge temelinde tartışmaya açılacağını iddia etti.

Söz konusu belgenin iki bölümden oluştuğunu, ilk bölümün “durumun ne olduğu”, ikinci bölümün ise “verilecek tepki şekillerini” içerdiğini iddia eden gazete, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in ise, AB Dış İlişkiler Genel Müdürü Stefano Sanino’yla, söz konusu belgenin içeriği konusunun ele alındığı bir görüşme yaptığını aktardı.

AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısı sebebiyle Brüksel’de bulunan Hristodulidis’in, Sanino’yla görüşmesinde konuyu derinlemesine ele aldıklarını ve COREPER’de gündeme gelecek belgenin içeriğinde nelerin olabileceğini görüştüklerini vurgulayan gazete, Rum hükümetinin Türkiye aleyhine önlemleri kabul ettirebilmesinin ise, güçlü ülkelerin tutumundan ötürü çok zor göründüğü değerlendirmesinde bulundu.

Habere göre COREPER’deki belge Türkiye’nin, “bina inşa ve onarımları, Maraş ve Mağusa’daki askeri faaliyetleri, Lefkoniko (Geçitkale) bölgesine yerleştirilen Drone üssü ve Karpaz bölgesinde Türk askerine verilen 140 bin metrekarelik arazi konularında bilgi içeriyor.”

Söz konusu belge Türkiye’nin KKTC’de nasıl faaliyetler yürüttüğü, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin Kıbrıs Türk tarafını “yönlendirdiği” gibi iddialar içeriyor.

RUM BAŞKANLIK SARAYINDA “RAHAT” TOPLANTI

Gazete bir diğer haberinde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam siyasi parti başkanlarıyla Başkanlık Sarayı’nda yaptığı toplantıya yer verdi.

Gazetede çok kısa şekilde yer alan haberde, Anastasiadis’in Rum siyasi parti başkanlarıyla dün akşam yemeğinde bir araya geldiğini, toplantının önceden belirlenmiş bir gündemi olmaması sebebiyle yemeğin çok rahat bir ortamda geçtiğini aktardı.

Gazete, Anastasiadis’in toplantıda, yerel yönetimler reformu konusunu gündeme getirdiğini belirtti.