Türkiye’nin, Kıbrıs Rum tarafının son dönemde gündeme getirdiği kapalı bölge “Maraş’ın” açılması önerisini, karşılığı Ercan Havaalanı’nın uluslararası uçuşlara açılması dahi olsa, kabul etmediği iddia edildi.

Fileleftheros: “Maraş’ı Rafta İstiyorlar – Türkler Kapalı Kentin Açılmasını Timbu (Ercan) Karşılığında Dahi Görüşmek İstemiyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin, kapalı bölge Maraş’ın Kıbrıs Rum tarafına iadesi önerisini, Ercan Havaalanı karşılığında dahi görüşmeyi kabul etmediği ve konunun Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü çerçevesinde ele alınmasından yana olduğunu iddia etti.

Gazete, Maraş’ın açılmasına karşılık Ercan’ın doğrudan uçuşlara açılması önerisinin aslında Türk tarafının önerisi olduğunu ancak Türkiye’nin bu tutumunu değiştirdiğini ve şu anda Maraş’ın görüşülmesini kabul etmediğini öne sürdü.

Kıbrıs Rum tarafıyla konuyu görüşen bazı yabancı ülke diplomatlarının, Maraş’ın iadesinin “büyük bir adım olduğu ve Ankara’nın böyle bir yükü kaldıramayacağı” mesajını ilettiklerini iddia eden gazete, buna karşın öneriyi destekleyen ülkelerin de olduğunu ve Rum hükümetinin bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.

Gazete, KKTC Dışişleri Bakanı Kutlay Erk’in bu konuda yapmış olduğu açıklamaları da haberinde yansıttı.

“ÖZGÜR GİRNE” GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELERİ VE AB’YE MEKTUP GÖNDERDİ

Gazete, bir diğer haberinde, Rum “Özgür Girne” örgütünün, BM’ye, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkesinin Güney Kıbrıs’taki büyükelçilerine ve AB Komisyonu’na mektup göndererek Türkiye’yi şikayet ettiğini yazdı.

Habere göre dernek, söz konusu mektupta, Güvenlik Konseyi üye ülkelerinden, BM’den ve AB’den, Türkiye’nin Kıbrıs’taki sözde insan hakları ihlallerine son vermesi için, Kıbrıs politikalarını yeniden gözden geçirmeye ve harekete geçmeye çağırdı.