Türkiye’deki Genel Seçim Sonuçları Manşetlerde

Fileleftheros “Kazanan Erdoğan ve Korku... Türk Seçimlerinde Zafer, Anayasa Değişikliği Olmadan AKP’nin... Türkiye: Ertesi Gün Zor” başlıklı haberine, partilerin aldığı oy oranıyla birlikte kutlamaları yansıtan bir de fotoğraf ekledi.

Yeni hükümetin Kürt meselesi ve bu meseleyle de bağlantılı uluslararası bir meseleyi yönetmek zorunda kalacağına işaret eden gazete “Suriye Kürtlerine karşı tavrında ısrar etmesi halinde bu durumun yeni hükümeti çok sıkacağını” yazdı. Gazete “sonucun patates salatası mı yoksa patlayıcı noktada sıcak patates mi olacağı AKP’ye kalmış” yorumunu yaptı.

Haberde, ikinci bir soru işaretinin de AKP’nin başkanlık sistemine geçmek için anayasayı değiştirmeye çalışıp çalışmayacağı olduğuna dikkat çekilerek “Bu 330 milletvekili gerektiriyor. Şu ana kadarki sonuçlar AKP’nin 15 sandalyeye daha ihtiyaç duyacağını gösteriyor. Bulabilirse, anayasanın revizyonu mecliste onaylanacak ve ardından referanduma sunulacak” denildi.

HACİYEORGİU’NUN SEÇİM MERKEZİNE GİRMESİNE İZİN VERİLMEMİŞ

Haberin “Gerginlik... Gözlemcilerin Girişine İzin Vermediler” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise Avrupa Parlamentosu Sol Grubu’nun Diyarbakır’da bir seçim merkezine girişine izin verilmemesi üzerine gerginlik yaşandığı kaydedildi.

Oy verme işlemi sürerken seçim merkezine girişi askeri kuvvet tarafından engellenen grubun içerisinde, HDP tarafından gözlemci olarak davet edilen AKEL Avrupa Milletvekili Takis Haciyeorgiu’nun da yer aldığı kaydedildi.

Habere göre, Haciyeorgiu, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) “subay bize, Türk vatandaşı olmadığımız için merkeze giremeyeceğimizi söyledi. Diyarbakır’daki seçim merkezinin dışında tanklar ve silahlı ordu mensupları var. Görüştüğümüz insanlar bu görüntüden dolayı oy vermek için seçim merkezine gitmekten korkuyorlar” dedi.

Gazete, vukuatın yaşandığı yerin, PKK ile Türk askeri arasında çatışma yaşanan ve kısa süre önce sokağa çıkma yasağı uygulanan bir bölge olduğuna vurgu yaptı.

GÜNEY KIBRIS’TA KIBRIS SORUNUYLA İLGİLİ REFORM GÜNDEMİ BEKLENTİSİ

Politis fotoğraflarla desteklediği haberinde “AKP Süpürdü, Kıbrıs Umuyor... Türkiye’de Milliyetçi Ağırlık Olmadan Tek Başına İktidar... Davutoğlu, Tarihi Sorumluluklarıyla Karşı Karşıya” başlığını kullandı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa değişikliğini gündeme getirdiği bir dönemde kazanılan bu zaferin Davutoğlu’na Türkiye-AB ilişkileri, Kürt meselesi ve özellikle Kıbrıs sorunuyla ilgili reform gündemi ileri götürme fırsatı verdiğine dikkat çekildi.

Gazete “AKP’nin dünkü seçim zaferi, milliyetçilerle ittifaka bağımlı olmadan, Kıbrıs sorununun çözüm penceresini sonuna kadar açık tutuyor” yorumunu yaptı.

LUKAİDİS: “İZLEDİĞİM SANDIKLARDA OLAĞANDIŞI BİR ŞEY YOKTU”

Haberini iç sayfasında “Erdoğan Süpürdü... AKP’nin Zaferi Kıbrıs Sorununa Olumlu Etki Yapabilir” başlığıyla detaylandıran gazete Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi gözlemci grubunda yer alan ve dün İstanbul’daki merkezlerde gözlemcilik yapan AKEL’li Avrupa Milletvekili Yorgos Lukaidis’in Rum Haber Ajansı’na “izlediğim sandıklarda olağandışı bir şey gözlemlenmedi” dediğini yazdı.

Habere göre Lukaidis “ziyaret ettiğimiz seçim merkezlerinden birinde gerginlik vardı ancak ciddi herhangi bir şey olmadı. Merkezlerden birinde gelip kimliğimizi görmek istediler ancak herhangi bir sorun çıkmadı. AGİT ve Avrupa Konseyi grubu tarafından hazırlanacak raporda, ifade özgürlüğüyle ilgili ciddi sorun olduğu vurgulanacak” dedi.

Alithia fotoğraf destekli haberine “Erdoğan Yeniden Kudretli... Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Ezici Zaferi... Dünkü Genel Seçimlerde Tek Başına İktidar Bahsini Kazandı” başlığını attı.

Gazete “Sonunda Erdoğan Kazanıyor” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde, AKP’nin nasıl bir yönetim uygulayacağının en büyük soru işareti olduğunu belirterek “bu zafer siyasi sarhoşluğa dönüşür ve seçim öncesinde muhaliflere ve muhalefet medyasına savrulan ‘tehditleri’ pratiğe dökülürse kutuplaşma ve patlayıcı durum benzeri görülmemiş boyutlara ulaşacak” yorumunu yaptı. 

Haravgi “Otoriterliğe Rağmen Erdoğan’ın Silip Süpüren Zaferi... Seçim Sürecindeki Gerilim Stratejisi İşe Yaradı... T. Haciyeorgiu’nun Seçim Merkezi’ne Girmesini Yasakladılar... Türkiye Ordusunun Sunduğu Gerekçe ‘Türk Vatandaşı Değilsiniz’ İdi”

Simerini ise TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, elinde oy pusulası ve mührü ile oy kullanmaya hazırlanırken görüntülendiği fotoğrafın içerisine yerleştirdiği “Erdoğan Yeniden Sultan... İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Silip Süpüren Zaferi... Tek Başına İktidar ve Meclis Çoğunluğu elde Etti... 54 Milyondan Fazla Türk Vatandaşı Dün Sandıktaydı” başlığını attı.