RUM YÖNETİMİNİN 2006’DA ALDIĞI KARARLA, TÜRK MALI ÜZERİNE İNŞA EDİLEN BİNALAR DA TÜRK MALI ADDEDİLİYOR

TÜRK MALI ÜZERİNE İNŞA ETTİKLERİ BİNALAR DA TÜRK MALI SAYILAN 200 RUM VAR

HASİKOS: “KIBRIS TÜRK MALLARININ ALIM-SATIMI GİBİ HASSAS KONULAR KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞILMAMALI”

Güney’de kalan Türk malları üzerine ev yapan yüzlerce Rumun, Rum yönetimi tarafından sokağa atılmaları ihtimali nedeniyle “kor kömürler üzerinde olduğu” haber verildi.

Simerini haberi “Yüzlerce Göçmen Tedirgin... Kıbrıs Türk Arazisine Ev İnşa Edenler, Evler Şu Anda Kıbrıs Türk Malı Addedildiğinden Devletin Kendilerini Sokağa Atacağından Korkuyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

RUM YÖNETİMİ’NİN 2006’DA ALDIĞI KARARLA TÜRK MALI ÜZERİNE İNŞA EDİLEN BİNALAR DA TÜRK MALI ADDEDİLİYOR

Gazeteye göre, Güney’de kalan Türk malları üzerine ev inşa eden Rumların tedirginliğinin ana kaynağı, Rum Yönetimi’nin 2006’da aldığı bir kararla, Türk malı üzerine inşa edilen evlerin de Türk malı addedilmesi, böylece Rum Yönetimi’nin bu evleri geri almak ve başkalarına vermek hakkına sahip olması.

Gazete, Rum Meclisi “Göçmenler Komitesi”nin, İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un da katıldığı dünkü toplantısında komitenin AKEL’li üyesi Skevi Kutra-Kukuma’nın önerisi üzerine Larnaka’da Türk toprağı üzerine inşa edilen evlerin statüsü ve bu evleri inşa eden Rumların hakları konusunun masaya yatırıldığını yazdı.

TÜRK MALI ÜZERİNE İNŞA ETTİKLERİ BİNALAR DA TÜRK MALI SAYILAN 200 RUM VAR

Gazeteye göre Kukuma, şu anda Güney Kıbrıs genelinde yaklaşık 200 benzer mesele bulunduğunu belirterek, “Bu insanlar evleri hazır bulmadılar, kendileri masraf yaparak inşa ettiler, bu nedenle haklı olarak protesto ediyorlar. Bu insanlar inşa ettikleri evlerin, Kıbrıs Türk malı değil, Kıbrıs Türk malı üzerine inşa edilmiş evler olduğu inancıyla, kendilerine Kiralama Belgesi verilmesini istiyorlar” dedi.

Gazete Kukuma’nın konuyla ilgili iki de karakteristik örnek verdiğini belirterek, örnekleri şöyle aktardı:

“Hükümet Limasol’da, iş yeri inşa etmek üzere Kıbrıs Türk malı bir arazi verdi. Şimdi Kıbrıslı Türk kendilerine dava açtı. Bu insanlar, işyerlerine ne olacağı kaygısının ötesinde mahkeme masraflarından da endişe duyuyorlar. Elbette Kıbrıslı Türk’ün davası devlet aleyhinedir, İçişleri Bakanı da savunma masraflarının devlet tarafından üstlenileceğini bu nedenle endişelenmemeleri gerektiğini söyledi.

Larnaka’daki benzer bir durum da Kıbrıslı Rumların, Petraki Kiprianu Ortaokulu yanındaki Kıbrıs Türk arazisine inşa ettikleri işyeriyle ilgilidir. Bu işyeri şu anda yasadışı addediliyor ve inşa edenlere, 16 Temmuz 2014’e kadar binadan çıkmaları emri gönderildi.”

Gazete Rum Meclis Genel Kurulu’nun oy birliği ile geçirdiği; Kıbrıs Türk malı üzerinde bulunan oto tamir atölyelerinin işleyişlerinin bugünkü statüleri ile 5 ay daha uzatılması kararı alınan geçen Perşembe günkü toplantısında bu konuya atıfta bulunulduğunu belirterek, bu statüdeki oto tamircilerinin işyerleri için şehircilik izni başvurusunda bulunduklarını ancak Türk malları üzerinde kısıtlı inkişaf politikası nedeniyle atölyelerini daimi işletme izni alamadıklarını yazdı.

Haravgi haberi “Göçmenler Kıbrıs Türk Arazisinden Atılma Tehdidinde” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre dünkü “Göçmenler Komitesi” toplantısında DİSİ Milletvekili Kiriakos Haciyannis’in, üzerinde işyerleri bulunan Türk mallarının, mal sahibi Türkler veya yeni talipleri tarafından talep edilen Rum “göçmenlerin” sorunlarını gündeme getirmesi üzerine İçişleri Bakanı Hasikos ile aralarında ses tonlarının yükseldiği tartışma çıktı.

Hasikos, bunların Meclis Komitesi’ne bile getirilmemesi, İçişleri Bakanlığı’nın ilgili birimlerince ele alınması gereken münferit konular olduğunu söyleyerek, Komite üyesi milletvekillerini, seçmenlerden gördükleri baskının etkisinde kalmakla eleştirdi, şunları söyledi:

HASİKOS: “KIBRIS TÜRK MALLARININ ALIM-SATIMI GİBİ HASSAS KONULAR KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞILMAMALI”

“Kıbrıs Türk mallarının alım-satımları gibi hassas konuların kamuoyu önünde tartışılmaması gerek. Devlet, satılan Kıbrıs Türk malından çıkmaları için aleyhlerinde dava açılan göçmenlere hukuki yardımda bulunacak. İçişleri Bakanlığı her alım-satım veya devir işlemini onaylamıyor ancak özgün ve yasal satış işlemleri de var ki bunlar engellenemez.”

“İKİNCİ KEZ GÖÇMEN OLUYORUZ”

Larnaka’da Türk malı üzerine inşa edilmiş işyerleri bulunan 7 “etkilenmiş göçmen” adına konuşan Stavros Sakkas “İkinci kez göçmen oluyoruz. Arazi satıldı ve çıkarılmamız için aleyhimize dava açıldı. Dava Yüksek Mahkeme’de 8 Temmuz günü görülecek. Devlet bize yeni bir yer gösterene kadar çıkarma kararının ertelenmesi için Başsavcılığa başvurduk” ifadelerini kullandı.

Limasol’da, 1974’ün hemen ardından işyeri kurmaları Rum yönetiminin belli bir Türk malını verdiği 12 Rum hakkında da bugün işyerlerinden çıkartılmaları istemiyle dava açıldığını belirten gazete davacıların bu Rumlardan 2-11 milyon Euro kira bedeli istediğini, buna ek olarak mülkün iadesini istediğini kaydetti.