Telefon dinleme cihazı Kıbrıs’a da yerleştirildi

Cep telefonlarının dinlenmesi ve verilerin toplanması işlemini gerçekleştiren özel bir bilgisayarın Güney Kıbrıs’a da yerleştirildiği ve Rum hükümeti tarafından kullanıldığı iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “Cep Telefonlarımızdan Veri Çalıyorlar” başlığı altında verdiği haberinde, dünya çapında bilgisayar ve cep telefonları antivirüs yazılımı ve korunması alanında ün yapmış “Kaspersky Lab” şirketinin “Citizen Lab” şirketiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmanın sonucuna göre, uzaktan cep telefonlarının dinlenmesi ve veri toplanmasında kullanılmak amacıyla tüm dünyada yerleştirilen 320 merkezi bilgisayardan bir tanesinin de Güney Kıbrıs’a yerleştirildiğini iddia etti.

Gazete, bu bilgisayarların ancak ülkenin resmi birimlerinin onayı sonrasında yerleştirilebildiğini belirtirken bu sebepten ötürü bu bilgisayar sisteminin büyük olasılıkla devlet kontrolünde olduğunu vurguladı.
Gazete ayrıca, Kaspersky şirketinin araştırmasına göre bu tip bir bilgisayarın bölgede, Güney Kıbrıs’ın dışında sadece Mısır’da tespit edildiğini yazdı.