Kültürel Miras Teknik Komitesi’ndeki Rum grubun başkanı Takis Hacıdimitriyu, KKTC ve Güney Kıbrıs’ta, eski eserlerin korunmasıyla ilgili 19 projenin gelişme aşamasında bulunduğunu, öte yandan diğer 11 projenin de, finansmanlarının AB tarafından onaylanması için listede bulunduklarını söyledi.

Alithia gazetesine verdiği demeçte, Komitenin hedeflerinin başarılmasının, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki işbirliği köprülerine dayanmakta olduğunu dile getiren Hacıdimitriyu, Kıbrıs’ın bütünündeki ortak kültürel mirasın kurtarılması için, komitenin Kıbrıslı Türk ve Rum üyeleri arasında işbirliği tesis etmeleri gerektiğini ifade etti.

Komitenin faaliyetlerinin dayandığı ortak işbirliği zemininin oluşturulduğunu dile getiren Hacıdimitriyu, kültürel mirasın korunmasıyla ilgili çabalardaki bir diğer yardımcı unsurun da, güven ortamı yaratılması olduğunu söyledi.

Komitede, “Kıbrıs’ın acısının Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için ortak olduğunu öğrendiklerini” ifade eden Hacıdimitriyu, devamla Dipkarpaz’da bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon süreciyle ilgili bilgiler verdi.

Apostolos Andreas Manastırı için çıkılan ihaleye sunulan tekliflerin açıldığını ve her şeyin iyi gitmesi durumunda, muhtemelen müteahhitlerin Nisan ayına kadar Manastır’da işe başlamalarının beklendiğini söyleyen Hacıdimitriyu, tekliflerin çoğunun Kıbrıslı Türk ile Kıbrıslı Rum ortaklıklarından oluştuğunu, öte yandan Kıbrıslı Türkler ile bir İtalyan şirketin ortaklığından oluşan bir teklif  de bulunduğunu dile getirdi.

Bu noktaya ulaşana kadar, süreçte zorluklar meydana geldiğini de anımsatan Hacıdimitriyu, ancak en nihayetinde her şeyin iyi gittiğini söyleyebileceklerini belirtti.

Hacıdimitriyu, Komitenin şu an eski eserler ve kiliseler konusunda, sözde “Karpaz Piskoposu”, Başpiskopos ve Rum Eski Eserler Dairesi’yle harika bir işbirliği bulunduğunu da sözlerine ekledi.

2014 yılı için, baş finansör olan AB’ye, onay çıkması beklenen 11 projelik bir liste sunulduğunu da anlatan Hacıdimitriyu, projelerin hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için, AB dışında, Kıbrıs’taki şahıs ve kurumların da finansmana destek olması gerektiğini söyledi.

Hacıdimitriyu, projelerin seçilmesi için kullanılan başlıca kriterin, eski eserlerin içerisinde bulunduğu tehlike durumu olduğuna da işaret etti.

Eski eserlerin seçilmesi konusunda Komitede anlaşmazlık ortaya çıkmadığını, aksine Komitede uzlaşı ve işbirliği ortamı içerisinde bulunduklarını dile getiren Hacıdimitriyu, Komitedeki Kıbrıslı Türklerin tavrını övmek istediğini ifade etti.

Kendi yaptıkları çalışmaların, müzakerelerin ortamının iyileşmesine yardımcı olacağını da dile getiren Hacıdimitriyu, Başpiskopos ile Müftü arasındaki diyalogun da doğru mesajlar vermekte olduğunu sözlerine ekledi.