Suriye'nin Humus kentinde devlet hastanelerinin askerler tarafından işgal edilmesi üzerine bazı evler hastane haline getirildi. Kentte yaşayan 60 bin insana son derece dar imkanlar içinde hizmet veren bu hastanelerin personeli de gönüllülerden oluşuyor.

AA muhabirine bilgi veren gönüllü doktorlardan Kasım, hastanelerin Suriye ordusu tarafından hedef alındığını, bu nedenle yerlerinin gizli tutulmasına özen gösterdiklerini belirterek, "Rejim hiçbir yaralının tedavi edilmesini istemiyor. Yerimizi öğrenirlerse, vurma ihtimalleri çok yüksek" dedi.

Yerleri muşamba kaplı, perdeleri sımsıkı kapalı "hastane"de ameliyat masası da yok. Zor koşullar altında yapılabilen ameliyatlar sırasında hastanın kollarını sabit tutmak için tahtalar kullanılıyor. Tahtalarda kan izleri görülüyor. Ameliyatlar sırasında gereken ışık da lambalarla sağlanmaya çalışılıyor.

Ancak küçük ameliyatları geçekleştirebildiklerini belirten Dr. Kasım, “Sadece kurşun yaralarına ve patlamaların neden olduğu bazı yaralara müdahale edebiliyoruz" dedi.

Dr. Kasım, Suriye ordusunun kullandığı "patlayan mermi"lerin insanlara büyük zarar verdiğini, yeterli sağlık donanımı olmadığı için birçok yaralıyı kaybettiklerini kaydetti.

Dr. Kasım, "ev hastane"lerde günde en az 50 çocuğu tedavi ettiklerini söyledi.