Bol su içmenin faydalı olduğunu yapılan pek çok araştırmadan biliyoruz. Ancak NYTimes’da yayınlanan yeni bir habere göre içtiğiniz suyun miktarı, kan şekerinin nasıl düzenlendiğini de belirliyor.

Uzmanlar bunun sebebinin vazopresin isimli bir hormona bağlı olduğunu belirtiyor.

Vücut susuz kaldığında vazopresin miktarı artar ve böbreklerin su tutması tetiklenir. Aynı zamanda bu hormon karaciğere kan şekeri üretmesi için de emir verir. Sürekli susuzluk sonucu vücuduninsülin üretme veya insüline tepki verme kapasitesinde azalma olur.

Amerikan Diyabet Derneği tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan geniş çaplı bir araştırma için, yaşları 30-65 arasında değişen  3000 sağlıklı erkek ve kadın 10 yıl boyunca izlendi. Tüm gönüllülerin kan şekeri seviyesi araştırmaya başladıklarında normal değerleri gösteriyordu.

9 yıl sonra, gönüllülerin 800 tanesine tip 2 diyabet teşhisi konuldu. Yani kandaki şeker oranı olması gerekenden daha yüksekti. Ancak günde 1 litre civarında su tüketenlerdeki riskin içmeyenlere oranla % 30 daha az olduğu kaydedildi. Uzmanlar kesin sonuçlara ulaşmak amacıyla gönüllülerin yedikleri ve içtiklerine de dikkat etti.

Bu araştırma sonucunda bol miktarda su tüketmenin diyabet riskini azaltabileceği ortaya çıktı. Ancak elbette diğer risk faktörlerinin de hesaba katılıp daha geniş çaplı bir araştırma yapılması gerekli görülüyor.