Amerikan Estetik Cerrahlar Cemiyeti'nin yayınladığı rakamlara göre ABD'de en hızlı yaygınlaşan kozmetik cerrahi ameliyatı çene protezi. Amaç; daha genç görünmek.

Amerikan Estetik Cerrahlar Cemiyeti ülkede 2011 yılında 20,680 kişinin çene estetiği olduğunu açıkladı. Bu bir önceki yıla kıyasla ameliyat sayısında yüzde 71 artış olduğu anlamına geliyor.

Amerikan Estetik Cerrahlar Cemiyeti'nin yayınladığı rakamlar ABD'de en yaygın estetik ameliyatın liposuction yani yağ aldırma olduğunu gösterdi. 2011 yılında 325,332 Amerikalı yağ aldırmak için bıçak altına yattı.

En popüler estetik operasyonlar sıralamasında liposuction'u göğüs büyütme ameliyatı izledi. 2011'de ABD'de 316,848 kadın göğüslerine silikon taktırdı.

Ancak, en hızlı yaygınlaşan estetik operasyon çene ameliyatı oldu. Cemiyet Başkanı Malcolm Roth ,''İnsanlar çene estetiğini genç görünmek için yaptırıyor. Aynı yüz gerdirmek gibi'' dedi.

Çene estetiği yaptıran Lizette Stephens ''Sık sık video görüşmesi yapıp fotoğraf çektiriyorum ve çenemin görüntüsü beni rahatsız ediyordu'' diye konuştu.

İngiliz Estetik Cerrahlar Derneği sözcüsü James McDiarmid ise ''Hiç kimse muayenehaneme gelip doğrudan 'Ben çene estetiği istiyorum' demedi, hiç kimse Bruce Forsyth gibi görünmeyi hayal etmiyor'' diye konuştu.

GENELDE BAŞKA AMELİYATLARLA BİRLİKTE YAPILIYOR
McDiarmid, çene protezlerinin başka daha büyük çaplı değişikliklerin bir parçası olarak yapıldığını söyledi. McDiarmid, bazen çenenin küçük oluşunun burnun büyüklüğünü vurguladığını, bu durumu düzeltmek için de çene estetiği yaptıklarını söyledi.

İngiliz cerrahlar genelde hiç kimsenin sadece çene estetiği olmadığını, hastaların bütün yüzlerini yenilerken paketin parçası olarak çene protezi taktırdığını, bu ameliyatların yüzde 80'inin başka operasyonlarla eş zamanlı gerçekleştiğini söylüyor.