Dünya protein ihtiyacının %70’inin bitkisel kaynaklardan sağlandığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Cana Doğan, börülcenin hem sebze hem de kurubaklagil olarak beslenmemizde yer aldığını ve sağlığa faydalı bir besin olduğunu vurguluyor.

Ülkemizde Ege Bölgesi dışında yeni yeni tanınan ve tüketimi artan börülcenin Akkız, Karnıkara ve Sarıgöbek olmak üzere 3 çeşidi vardır. Taze börülce tanesinde % 4.5-5 oranında protein bulunmaktadır. Kuru börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber %20-34 arasında değişmektedir. Börülce tohumlarındaki protein, hayvansal proteinlere göre Methionin ve Sistin yönünden yetersiz olmasına rağmen, tahıl tohumlarına göre, aminoasit, lizin ve triptofan yönünden zengindir. Ayrıca börülce taneleri karoten ve Vitamin B1 açısından oldukça zengindir.

Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri, 353 kalori 23.1 gr. protein: 57.2 gr. Karbonhidrat, 1,2 gr. Yağ, 2 gr. Lif, 138 mgr. Fosfor, 77 mgr. Kalsiyum, 7.0 mgr. Demir, 6,7 mgr. Sodyum, 260 mgr. Potasyum, 30 IU A vitamini, 0.90 mgr. B1 vitamini, 0,20 mgr. B2 vitamini ve 1.9 mgr. Niasin olarak sıralanabilir.

Deniz börülcesi 

“Salicornia europea” olarak bilinen deniz börülcesi çok tanınmış bir bitki değildir. Deniz suyu ile beslenerek büyüdüğü için halk arasında deniz börülcesi olarak bilinmektedir. Genellikle ilkbaharda tüketilen bu bitki İyotlu topraklarda yetiştiği için iyot açısından bir hayli zengindir.

Börülcenin sağlığa faydaları neler?

• Tüm kurubaklagiller gibi börülce de içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kolesterol üzerinde olumlu etkisi vardır.

• Yüksek lif oranı nedeniyle kandaki insülin seviyesine olumlu etki yapar.

• Yüksek lif oranı nedeni ile kabızlık problemine engel olur.

• Yüksek protein oranı, demir ve potasyum açısından zengin bir yiyecek olması börülcenin diyetimizde yer alması açısından önemlidir.

• Özellikle bahar ve yaz aylarında taze börülce tüketilmesi, kış aylarında ise diğer baklagillerle dönüşümlü olarak kuru börülce kullanılması diyetinizin zenginliği ve çeşitliliği için önemlidir.