Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın çalışanların gelirlerini azaltacak bir memorandumun altına imza atmaktan mutlu olmadığını ancak banka sermayelerinin yeniden yapılandırılması için finansman gerektiğini bildiğinden imza atmamanın gündemde olmadığını söyledi.
   Fileleftheros Şarlis’le yaptığı söyleşiyi “2012 İhtiyacı 1 Milyar Euro... Vasos Şarlis Fileleftheros’a: ‘Başkan Mutlu Değil Ama İmzalayacak” başlığıyla manşetten aktardı.
   Gazeteye göre, Rum bankalarının sermayelerini yeniden yapılandırma konusunda ihtiyaç duyduğu meblağın belirlenmesi konusunda Troyka ile Rum yönetiminin görüşleri arasında fark olduğunu, ancak her iki tarafın da şu ana kadar kartlarını kapalı tuttuğunu söyledi.
   Troyka ile tek bir memorandum imzalanacağını söyleyerek bu konuda Rum basınına yansıyan spekülasyonlara son veren Şarlis, “Tek bir finansman için muhafazakâr öngörüler içerecek bir memorandum olacak, belki finansmanın bir kısmına ihtiyaç olmayabilir veya hiç uygulanmayabilir. İspanya örneğinde de böyle oldu. Banka sermayelerinin yeniden yapılandırılması için 100 milyar Euro onaylandı ancak nihayetinde gerekecek meblağ 40-50 milyar Euro arasında olacak” dedi.
   Troyka’nın, program dönemi sonuna kadar yılda 975 milyon Euro (GSMH’nin yüzde 5,5’i) vereceği bir paket istediğini belirten Şarlis, Rum yönetiminin yalnız 13’üncü maaş, diğer giderler ve bankaların kısa vadeli ödemeleri de dâhil 2012 sonuna kadarki ihtiyacının toplam 1 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu söyledi.
   Söyleşide, alınması gereken ekonomik tedbirlerden de söz eden Vasos Şarlis, “Devlet maaşlarında kesinti, vergilerde artış ve önemli yapısal değişiklik ve düzenlemeler var. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle temastan sonra bazı değişiklikler yapılabilir ancak hedef değişmez. Çünkü hedeflere ulaşılmadan kredi olamaz” dedi, şunları ekledi:
   “Kıbrıs halkının tedbirlerin şart olduğunu anladığına ve herkesin ülkemizi kurtarmak için katkı koymaya hazır olduğuna inanıyorum. Acı ancak yapılması şart ve ulusal bir görevdir. Banka sermayelerinin yeniden yapılandırılması, sisteme güven sağlanması, hane halkı ve yatırımcılara sağlıklı finansman sağlanabilmesi için şarttır.”

“Ciddi likidite sıkıntısı var”

   Öte yandan Politis “Hristofyas’ın İstifa Senaryosu Yeniden Oynuyor... Troyka Memorandumla Geliyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın sendikalarla cuma günü yaptığı görüşmede, eşel mobil sistemini ortadan kaldıracak ve 13’üncü maaşlarda kesinti öngören memoranduma imza atmayacağını ancak devlet hazinesinin kuruduğunu ve ciddi bir likidite sıkıntısı yaşandığını hatırlattı.
   Hristofyas’ın, kredi musluklarının açılması gerektiğini söylediğini ancak bunun için de memorandumun imzalanmasının şart olduğunu belirten gazete, memorandumun imzalanması için de taraflardan birinin uzlaşması gerektiğini, uzlaşacak tarafın da paraya ihtiyacı olan zayıf taraf olacağını vurguladı.
   Haberde özetle şunları kaydedildi:
   “Hristofyas’ın hazine kurudu sözü laf değil. Maliye Bakanlığı maaşları bulmaya çalışıyor, bunun için özelden hizmet alımlarını tamamen dondurdu. Devlet, bütçede yer alan devlet ve yarı devlet kurumlarının ödeneklerini veremiyor. Kurumlar da kendi ödemelerini yapamadığı için piyasada büyük bir durgunluk yaşanıyor. Piyasadaki durgunluktan en büyük payı, turizm geliri olmayan Lefkoşa alıyor, sosyal hoşnutsuzluk gözle görünür hale geldi. Kapanan dükkan sayısında dikey bir artış gözlemleniyor.”
   Rum yönetiminin gönderdiği öneri metninin Troyka tarafından tamamen gerçek dışı addedildiğini belirten gazete, Troyka’nın Rum yönetiminden bir karşı öneri yapmasını istemediğini, Rum tarafına yaptığı iki ziyaret sonrasında kredi sözleşme şartlarını dikte ettiğini ve bunları hayata geçirme yöntemleriyle ilgili görüşünü sorduğunu kaydetti.
   Gazete, memorandumun ana şartlarının müzakereye açık olmadığını, bunların da Hristofyas’ın kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı.