Para çekme limiti ve ülkeden çıkarma sınırı olanGüney Kıbrıs'lılar paralarını dijital para olan 'bitcoin' satın alarak yurtdışına çıkarıyor. G. Kıbrıslı kendi ülkesinde internet üzerinden bitpara satın alıp daha sonra yurtdışında bunu gerçek paraya çevirip yatırım yapıyor

Güney Kıbrıs Avrupa Birliği Troika kreditörlerinden 10 milyar Euro'yu aldı ve anlaşma imzalandı ancak sorunlar burada bitmişe benzemiyor. Güney Kıbrıs konusunda en çok etkilenen yüksek mevduat sahipleri gibi gözükse de, aslında bankalarda hesapları dondurulan bir çok küçük ve orta ölçekli şirket bu durumdan oldukça negatif etkileniyor. Ülkede para çekme ve kullanma ile yurtdışına çıkarma sınırı olduğu için şirketler ve Güney Kıbrıslı vatandaşlar hem çalışanlarının maaşlarını ödemek hem de yatırım yapmak için farklı yolları deniyor. En başta da şirketler hem çalışanların maaşlarını ödemek hem de yatırımlarını güvenli liman olarak gördükleri yabancı ülkelere çıkarmak için 2009 yılında ortaya çıkan, sanal para'Bitcoin'i kullanıyor. 

BİR AYDA ÜÇE KATLANDI

"Bitcoin" olarak bilinen dijital para ile G. Kıbrıslılar Euro ile internet üzerinden bitcoin satın alıyor, bu yarayı ise yurtdışındaki bir ülkeden gerçek Euro'ya çevirip orada yatırım yapıyor.Bitcoin'i yatırımcılar istedikleri zaman sanal paralarını gerçek paraya da dönüştürebiliyor. Yaşanan ekonomik krizin ardından özellikle Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde sanal paraya olan ilgi arttı ve bir Bitcoin'in değeri mart ayında 35 dolarken dün 102 dolara kadar çıktı.Bitcoin alanlar 1 ayda paralarını üçe katladılar. Şu anda toplam 1.1 milyar dolarlık bitcoinpiyasası olduğu tahmin ediliyor. Pazarın yüzde 15'inde Euro kullanıyor. Yüzde 72'isinde ise dolar kulanılıyor. 
Diğer yandan likidite çevirmekte zorlanacak olan ve Güney Kıbrıs'ın bel kemiğini oluşturan şirketlerde finansal sıkıntılar yaşanması, personel çıkartmalarını doğurarak, işsizlik oranını artıracak. Bu durum ülkenintoparlanmasını güçleçtirecek. G. Kıbrıs'ta bir kaç yıl sürebilecek bir ekonomik daralma görülebilecek.

EN FAZLA BİN EURO ÇIKARILABİLİYOR

*Ülkede genel olarak, günlük 300 Euro'luk para çekme limiti bulunuyor. İş yerlerinin ise 5,000 Euro'luk işlem limiti var. 
* Ayrıca kredi kartları işlemlerinin de aylık 5,000 Euro limiti bulunuyor.
* Seyahat aracılığıyla ülkeden çıkışlarda 1,000 euro'ya kadar para çıkarılabiliyor.
* 2 haftadan uzun süredir kapalı olan Güney Kıbrıs borsasının, bugün yeniden işlem yapmaya başlaması bekleniyor.