Kumar yüzünden borçlanan bazı Rumların, tefecilerin eline düştüğü; Kuzey Kıbrıs’taki taşınmazlarını vekâletle tefecilere verdikleri bildirildi.

Politis gazetesi “Tefeciler Taşınmaz Mal Komitesinde” başlıklı haberinde, Kuzey’de malı olan bazı Kıbrıslı Rumların, borçları yüzünden gayrimenkullerinin idaresiyle ilgili vekâletler imzalamakta olduklarını haber verdi.

Kuzey’de bulunan eski Rum taşınmazlarının kendi sahipleri tarafından değil de, vekâlet almış üçüncü şahıslar tarafından Taşınmaz Mal Komisyonuna götürülmesiyle ilgili birçok durum bulunduğuna işaret eden gazete, “iyi bilgi edinmiş kaynaklara dayanarak”, tefecilerden para borçlanmış olan Rumların, KKTC’deki taşınmazlara karşılık vekâlet imzalama yoluna gittiklerini belirtti.

Tefecilerin bu vekâletle birlikte Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurduklarını ve ilgili başvuruyu istedikleri gibi idare ettiklerini kaydeden gazete, tefecilerin amacının, taşınmazın iade edilmesi talebi gündeme gelmeden, olabildiğince fazla tazminat istemek olduğunu ifade etti.

Aylardır Taşınmaz Mal Komisyonunu takip etmekte olduğu belirtilen “aynı kaynakların”, gazeteye bu gibi durumların oldukça fazla olduğunu anlattıklarını yazan gazete, bahse konu kaynakların, Rum Yönetiminin göçmenlerin KKTC’deki mal varlıklarına parasal değer biçmiyor gibi görünürken, tefecilerin ise, Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden kazanç elde etme imkânı olduğunun farkında olarak, bunun tam aksini yaptığını dile getirdi.

Gazete, çoğu durumda, tefeciler tarafından sunulan başvuruların, en azından başvurunun hızlandırılması aşamasında, Taşınmaz Mal Komisyonu tarafından ayrıcalıklı bir şekilde ele alındığını da ileri sürdü.

Güney Kıbrıs’taki kumar çetelerine büyük paralar kaptırmış olan Rumların vekâlet tuzağına düştüklerini kaydeden gazete, borçlarını kapatamayan Rumların vekâlet çözümünü kabul ettiklerini anlattı.

Bahse konu kişilerin, bu şekilde Kuzey’deki taşınmazları üzerindeki tüm taleplerini alacaklılarına havale ettiklerini yazan gazete, bazı “Kıbrıslı Türk çevrelerin” konuyla ilgili olarak gazeteye açıklamalar yaptıklarını kaydetti. Bazı “Kıbrıslı Türk çevrelerin”, Rumların Komisyondaki başvurularının, mal sahibiyle ilgisi olmayan üçüncü kişiler tarafından idare edilmesinin sıklıkla karşılaşılan bir şey olduğunu söylediklerini aktaran gazete, aynı çevrelere dayanarak, başlangıçta bunların tek tük olduğunu fakat son dönemde arttıklarına işaret etti.

Gazete yine aynı çevrelere dayanarak, bu gibi başvuruların sadece müvekkillerini temsil etmekte olan avukatlar tarafından yapılmadığını, anlaşmalı olarak bu davaları üstlenmiş olan aynı kişilerin sürekli Komisyon’un karşısına çıkmakta olduğunu ekledi.

KOMİSYONA YAPILAN BAŞVURULARIN SAYISI

Rumlar tarafından Taşınmaz Mal Komisyonuna bugüne kadar 3 bin 544 başvuru yapıldığını da haber veren gazete, başvurulardan 261 tanesinin tamamlandığını ve toplam 80,6 milyon Sterlin tazminat verildiğini kaydetti.

Komisyona her hafta yaklaşık 20 başvuru yapılmakta olduğunu anlatan gazete, geçtiğimiz Temmuz ayında 94, Ağustos ayının ilk günlerinde ise 21 başvuru yapıldığını ekledi.

Gazete “Tefecilik Taşınmaz Mal Komisyonuna Gitti - Vekâletli Alacaklılarla Rum Taşınmazlarını Öldürüyorlar” başlıklarını da kullandı.