ANASTASİADİS, MÜKTESEBATIN İNGİLİZ EGEMEN ASKERİ ÜSLERİ’NDE UYGULANMAYA DEVAM ETMESİNE DAİR PROTOKOLDEN MEMNUN: “HEDEFLERİMİZİ BAŞARDIK” 

Lefkoşa, 23 Aralık 18 (.): İngiltere’nin, AB’den ayrılması (Brexit) konusunda, Kıbrıs’taki Egemen İngiliz Askerî Üsleri”ni de kapsayan kapsamlı anlaşmayı onaylaması halinde Rum yönetiminin, Brexit’in uygulanmasını izlemek maksadıyla AB ile İngiltere arasında kurulacak Özel Komite’ye katılma talebinde bulunacağı haber verildi. 
Fileleftheros “AB’nin Üsler İle İlgili Olağanüstü Eylem Planı” başlığıyla aktardığı Brüksel çıkışlı haberinde AB’nin, Brexit’in 27 üye ülke arasında teknik düzeyde varılan anlaşma İngiltere tarafından onaylanmadan gerçekleşmesi tehlikesine karşı 14 maddeden oluşan olağanüstü hal planı ilan ettiğini kaydetti.
Haberde Kıbrıs’taki egemen İngiliz askerî üsleri bölgelerinde yaşayan, çalışan ve dolaşanların ve bu bölgede üretilen ürünlerin Avrupa Müktesebatı’ndan faydalanmaya devam etmesi için de üslerin tabi olacağı statü konusunda da planlar üzerinde çalışıldığı belirtildi.
Habere göre Rum Yönetimi, İngiltere’nin üsleri de kapsayan kapsamlı AB’den ayrılma anlaşmasını onaylaması halinde Brexit’in uygulanmasını izlemek üzere kurulacak Özel Komite’de yer alma talebinde bulunacak. Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Rum Yönetimi’nin Brexit anlaşmasının uygulanmasını adım adım izlemesi gerektiği görüşünde olduğu ve bu nedenle, Rum Yönetimi’nin Özel Komite’de yer alma talebinde  bulunması için gerekli talimatı verdiği belirtildi.
Haberde sonrasında İngiliz Üsleri’nde Avrupa müktesebatının uygulanmaya devam etmesi yönünde teknik düzeyde karar verildiği, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakereci Michel Barnie ve grubuna teşekkür mektubu gönderdiği de belirtildi.
Habere göre Anastasiadis Barnie’ye gönderdiği mektupta “Ayrılma anlaşmasına dair, müktesebatın üslerde uygulanmaya devam etmesiyle ilgili, bu bölgede yaşayan Kıbrıslıların hak ve çıkarlarını güvenceye alan bir protokolde anlaşmış olmamızdan memnunum” ifadesine yer verdi. Anastasiadis, katkılarından dolayı Barnie ve grubuna teşekkür de etti. 
(ŞA/HÖ)