Rum Yönetimi ile Fransa, Perşembe günü, Kıbrıs’ın güneyindeki deniz bölgesinde “CYPFRA-01/15” adı altında arama kurtarma tatbikatı yapacak.

Rum haber kaynakları, Rum Yönetimi ve Fransa’nın hava ve deniz kuvvetlerinin katılacağı tatbikatın senaryosunun açık denizde meydana gelen kazalarla ilgili olduğunu; dolayısıyla Larnaka’daki Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin, olaylarla mücadeleye yönelik “NEARHOS” adlı ulusal arama kurtarma planını devreye sokacağını duyurdu.

Tatbikatın sabah saat 07:30’da başlayacağı belirtilirken, tatbikat senaryosunda, Doğu Akdeniz’de seyreden gemilerden gelen talebin akabinde, yaralıların/hastaların havadan tahliye edilmesi (MEDEVAC Operations) canlandırılacak. Fransa, tatbikata “COMMANDANT DUCUING” adlı korvetle katılacak.

Rum Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tatbikatın amacının; Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren sondaj platformları, yolcu gemileri veya ticari gemilerde yaşanacak ciddi kazalarda, arama kurtarma sisteminin etkinliğinin artırılması ve olaya tepki göstermede geçen zamanın azaltılmasına yönelik, katılımcı devletlerin kuvvetleri arasındaki iletişim ile işbirliğinin ilerletilmesi ve eğitim düzeyinin yükseltilmesi olduğu belirtildi.
Tatbikat, 2015 yılı içerisinde Fransa ile yapılacak ilk planlanmış tatbikat olma özelliğini taşırken, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren Fransız hava ve deniz kuvvetleriyle birlikte benzer tatbikatların düzenli olarak yapılması planlanıyor.