GÜNEY KIBRIS’TA YARIN VE PAZAR GÜNÜ SİRENLER ÇALACAK

Rum gazeteleri bugünkü haberlerinde, bazı yetkililerin hafta sonu gerçekleştirilen anma törenlerinde yaptıkları konuşmalara yer verdi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, 15 Temmuz Faşist Yunan Darbesi’nde hayatını kaybedenleri anmak için Limasol’da düzenlenen bir anma töreninde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis adına konuşma yapan Sağlık Bakanı Filippos Patsalis, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve AB karşısındaki “kışkırtıcı” tavrından dolayı Türkiye’nin Avrupa perspektifinin daha fazla gelişmesinde ciddi engel teşkil ettiğini iddia etti.

Patsalis, uluslar arası toplumu bu duruma tepki göstermeye ve karşılıklı kabul edilebilir bir uzlaşı bulunmasına yönelik pratik ve olumlu rol oynaması için Türkiye’ye baskı yapmaya çağırdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında gerçekleştirilen son görüşmenin, görüş birlikleri belirlenmesi veya esaslı Güven Yaratıcı Önlemler yoluna konulmasına olanak tanımadığını ileri süren Patsalis, Kıbrıs Türk tarafının kendi Güven Yaratıcı Önlemleri’ni sunmasının, görüş birliklerini uzaklaştırdığını öne sürdü.

Patsalis, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının çabasının, “sahte devletin” yüceltilmesi ile mevcut durumun (statükonun) sürdürülmesi ve korunması olduğu iddialarına ekledi.

Alithia gazetesinin haberine göre ise Patsalis, iki kesimli-iki toplumlu federasyon uzlaşısının, taksim ve iki ayrı devlet meydana getirilmesine siper olduğunu ileri sürdü. Haberde, Patsalis’in çözüme ilişkin iradenin, herhangi bir çözüme veya Kıbrıs sorununun üzerinde mutabık kalınan çözüm ilkelerinden vazgeçilmesine hazır oldukları anlamına gelmediği iddialarına ekledi.

BAŞKANLIK OFİSİ MÜDÜRÜ ANDONİU

Alithia gazetesinin haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Başkanlık Ofisi Müdürü Panayotis Andoniu ise dün düzenlenen bir anma töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümünün BM ile AB ilke ve değerlerine dayanması, aynı zamanda insan hakları ile temel özgürlükleri sağlamlaştırması gerektiğini söyledi.

Andoniu, vatanlarını işlevsel ve yaşayabilir bir çözüm aracılığıyla yeniden birleştirmeyi başarmaları için, irade ve kararlılıklarını pekiştirmekle yükümlü olduklarını sözlerine ekledi.

BAF METROPOLİTİ GEORGİOS

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Baf Metropoliti Georgios ise, 15 Temmuz Yunan Darbesi’nde öldürülenler için düzenlenen bir anma töreninde yaptığı konuşmada, “işgalciye” yönelik mücadelenin, tavizler ve kandırmacalarla gerçekleştirilemeyeceğini iddia etti.

Gazeteye göre Georgios, “Kıbrıs sorununun yeniden konumlandırılması yanı sıra kuvvetlerin yeniden örgütlenmesi mesajı” da verdi.

AKEL MİLLETVEKİLLERİNDEN DAMİANU

Aynı gazeteye göre, AKEL Milletvekillerinden Aristos Damianu ise, yine bir anma töreninde yaptığı konuşmada, federasyondan vazgeçmeleri halinde, bunun tam bir felaket olacağını öne sürdü.

Böyle bir durumda, Türkiye’ye en büyük suçsuzluk kanıtını vermiş olacaklarını öne süren Damianu, izlenen taktikle hem fikir olmamalarına rağmen, iki toplum arasında gerçekleştirilen müzakereleri desteklediklerini sözlerine ekledi.

GÜNEY KIBRIS’TA YARIN VE PAZAR GÜNÜ SİRENLER ÇALACAK

Öte yandan Fileleftheros gazetesinde yer alan bir habere göre, 15 Temmuz Faşist Yunan Darbesi’nin yıldönümü olan yarın ve “Türk işgalinin” yıldönümü olan 20 Temmuz Pazar günü; Güney Kıbrıs’ta sirenler çalacağı haber verildi.

Sirenlerin yarın tankların hareket ettirildiği ve darbenin ilan edildiği saat olan sabah 08,20’de, önümüzdeki Pazar günü ise “Türk işgalinin” başladığı saat olan, sabah 5,30’da çalacağını yazan gazete, sirenlerin bir hafta içerisinde toplam iki kez çalacağını kaydetti.

Sivil savunmanın siren sisteminin de, olası hata ve sorunlara karşın iki kez kontrol edilmiş olacağını ifade eden gazete, sirenlerin hem yarın hem de Pazar günü alarm şeklinde çalacaklarını ekledi.