TÜRK TARAFINA NAVTEX VE BARBAROS’LA İLGİLİ ŞARTLAR KOŞARKEN, ENI’NİN VERECEĞİ 3 AYLIK ARAYI ARAŞTIRMALARIN KESİLMESİ OLARAK GÖRMÜYOR

BM MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI İHTİMALİNE KARŞI HAZIRLIK YAPIYOR

 Rum tarafı müzakerelerin yeniden başlaması için Navtex’in yenilenmemesi ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin bölgeden çekilmesini şart koşarken, ENI’nin vereceği teknik arayı araştırmaların kesilmesi olarak görmediği ve Doğu Akdeniz’deki doğalgaz aramaları kesildi açıklaması yapmayacağı bildirildi.

Fileleftheros BM’nin Kıbrıs müzakerelerinin muhtemel yeniden başlaması ışığı altında plan tatbikatlarına başladığını, Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ada’ya yapacağı ziyaretin de bu çerçevede olduğunu yazdı.

Gazeteye göre Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide önümüzdeki hafta Ada’ya geliyor. Bu aşamada tarafların niyetlerini not edecek olan Eide –mümkün olursa- müzakerelerin, geçen Eylül ayında koptuğu noktadan devam etmesi, yani yeniden başlaması halinde, uzlaşılmış gündemle ilerlemesi konusunda uzlaşı sağlamaya çalışacak.

Gazete müzakere prosedürünün yeniden başlamasına ilişkin en ağırlıklı senaryonun, Türkiye’nin Navtex’ini yinelememesi, Barbaros Hayreddin Paşa gemisini bölgeden çekmesi ve ENI’nin, 9 numaralı parselde yürüttüğü sondaj çalışmalarına 3 ay sürecek teknik bir ara vermesi senaryosu olduğunu hatırlattı.

BM’nin, bu senaryonun nihayetinde hakim olacağına inanmasına karşın BM Kıbrıs Grubu’nun, Türkiye’den gelen mesajları çelişkili bulduğunu savunan gazete Türk tarafının bir yandan müzakerelerin mümkün olduğunca çabuk başlayacağı, bir yandan da Doğu Akdeniz’deki doğalgaz araştırmaların duracağının güvence altına alınması gerektiği imasında bulunduğunu yazdı.

Gazete ENI’nin vereceği “teknik arayı” araştırmaların kesilmesi olarak görmeyen Rum Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz araştırmalarının kesildiği açıklaması yapmayacağına işaret etti.

Habere göre müzakerelerin, 19 Nisan’da yapılacak KKTC cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yeniden başlaması durumunda hazır olmaya çalışan ve müzakerelerin geçen Eylül ayında koptuğu noktadan başlaması gerektiğine inanan BM, bunun yine de iki tarafa bağlı olduğunu düşünüyor.

Rum Yönetimi de, müzakerelerin yeniden başlaması için şart koştuğu siyasi konuların ötesinde, her ihtimale; yani müzakere prosedürünün yeniden başlaması olasılığına karşı hazırlık yapıyor. Bu çerçevede geçen hafta teknik komiteler toplanarak görüş alış verişinde bulundu, izlenecek çizgiler belirlendi.  Müzakere prosedürünün kesilmiş olmasına karşın bu komitelerden bazılarının işleyişini normal şekilde sürdürdüğü de belirtildi.