Bazı Rum siyasiler hafta sonu katıldıkları çeşitli törenlerde Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Alithia gazetesine göre Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis, katıldığı bir kayıp cenazesindeki konuşmasında “Kıbrıs sorunundaki durum rahatlamamıza izin vermiyor” dedi.

Kıbrıs sorununa barışçıl, “milli kabul edilir” ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması için çabalarını güçlendirmeleri gerektiğini söyleyen Kadis, tüm yasal sakinler için hak ve özgürlüklerin sağlanacağı, siyasi ve ekonomik istikrarın olacağı barış ve refah içerisinde bir vatan istediklerini belirtti.

“AFKSENDİU GİBİ KAHRAMANLARA İHTİYAÇ VAR”

Öte yandan Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, EOKA’cılar için düzenlenen bir anma töreninde yaptığı konuşmasında, vatanın bugün, hiç olmadığı kadar EOKA’cı Grigori Afksendiu gibi kahramanlara ihtiyacı olduğunu iddia etti.

Ahlaki krizlerin yaşandığı, kurumlara itibar edilmediği, 40 yıllık istila ve göçmenliğin olduğu bir dönemde morallerin bozulabileceğini ve bazı kişilerin kuşkuya düşüp, mücadele etmeye değip değmediği, umut edecek bir nedenin olup olmadığı konusunda sorular sormaya başlayabileceğini söyleyen Fokaidis, gecikmeden tarihi sorumluluk ruhuyla, ideolojik veya  partisel farklılıklara bakılmadan inanç, ortak umut ve perspektifler yaratacak önkoşullar oluşturulması gerektiği üzerinde durdu.

“TÜRKİYE’NİN HİÇBİR TEHDİDİ DİRENİŞİMİZİ KIRAMAZ”

Rum Başkanlığı’nın İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu ise bir EOKA’cının anma törenindeki konuşmasında, “Türkiye’nin kışkırtmacılığı karşısında, hiçbir tehdidin, hiçbir etki yaratma ve iç tüketim malzemesi yapma hareketinin direnişlerini kıracak kadar güçlü olmayacağını” kaydetti.