Rum partileri, Güney Kıbrıs’ın 1 Mayıs 2004’te AB’ye katılmasının 10’uncu yılı münasebetiyle mesaj yayımladılar.

Fileleftheros gazetesi, Rum partilerinin, yayımladıkları mesajlarında, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak AB’ye mesaj gönderdiklerini yazdı.

Habere göre, KS EDEK yayımladığı mesajda, Avrupa’ya entegre olunmasının, helenizmin, 1974 Barış Harekatı’nın ardından, siyasi ve diplomatik “büyük başarısı” olduğunu belirtti.

KS EDEK, AB’nin, Avrupa ilkelerine ve değerlerine dayalı Kıbrıs sorunun çözüm gidişatına yönelik olarak aktif  bir şekilde faaliyet göstermesi için mücadele ettiklerini ifade etti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi açıklamasında, Avrupa Birliği’nin, temel değer ve ilkelerini garanti altına alma sorumluluğuna sahip olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununun kritik bir aşamada olduğundan bahseden Çevreciler, “Türk kışkırtıcılığının” artık günlük olduğunu ileri sürdü ve Avrupalı ortaklarından, haklı taleplerini desteklemesini beklediklerini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, Rum vatandaşlar arasında, Euro Grubu ve Memorandum kararlarına ilişkin olarak hayal kırıklığının bulunduğunu belirterek, bugünkü hükümetin, Avrupa Birliği’nin sunduğu olanakları değerlendiremediğini de ifade etti.

Vatandaşlar İttifakı, AB’nin, Kıbrıs sorunu konularında da kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

RUM AB EĞİTİM, KÜLTÜR VE GENÇLİK KOMİSERİ

Gazete, Rum AB Eğitim, Kültür ve Gençlik Komiseri Andrula Vasiliu’nun ise yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın, uzlaşma değerleri ile  dayanışmanın inkar edilemediği AB’ye ait olduğunu, bunların da ülkenin yeninden birleşmesi temelini teşkil etmesi gerektiğini ifade etti.

Alithia gazetesine göre, Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılımının yıl dönümü münasebetiyle açıklama yapan Andrula Vasiliu, Güney Kıbrıs’ın, AB’yi daha çok kucaklaması temennisinde bulundu.

1 Mayıs 2004’ün, Güney Kıbrıs’ın yakın tarihinde bir istasyon olduğunu dile getiren Vasiliu, Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılımının da, uzun bir stratejinin çatısını teşkil ettiğini söyledi.