ANASTASİADİS DİSİ VE AKEL’İ KIBRIS KONUSUNDA BİLGİLENDİRECEK

Rum siyasi partilerin, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın geçtiğimiz günkü açıklamaları ile Maraş konusuna tepki gösteren açıklamalar yaptıkları haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Partilerden Başkan’a Kıbrıs Konusunda Tavsiyeler… Özersay’ın Açıklamaları İç Cephede Çalkalanmaya Sebep Oldu” başlıklı haberinde, Rum siyasi partilerinin, gerek Kıbrıs Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın açıklamaları, gerekse Maraş konusunda olmak üzere, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere tepki gösteren açıklamalarda bulunduklarını yazdı.

Gazeteye göre AKEL partisi, Özersay’ın açıklamalarının, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununda izlemekte olduğu yavaşlatma politikasının esasını gösterdiğini iddia etti.

Habere göre AKEL Polit Büro Üyesi Stefanos Stefanu, Kıbrıs Türk tarafının iki tane isteği olduğunu; bunlardan birincisinin, Türk tarafının Hristofyas ile Talat arasında varılan önemli uzlaşılardan soyutlanmaya çabalaması olduğunu, çünkü bunların “bölücü görüşleriyle” çelişmekte olduğunu ileri sürdü.

Stefanu, Türk tarafının ikinci olarak ise, olası bir çıkmazla ilgili sorumluluğu Rum kesimine yüklemeye çalıştığını iddialarına ekledi.

Gazeteye göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise açıklamasında, yaşanan son gelişmelerin bir kez daha, partinin, ortak açıklamanın Kıbrıslı Türklerin görüşlerinin kalkanı olarak işlev göstereceği konusundaki tahminlerini teyit ettiğini öne sürdü.

Maraş konusuna da değinen DİKO, hükümetin Maraş’ın iadesi konusunu gündeme getirmesinin haklı bir şey olduğunu ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi ise açıklamasında, Maraş’ın iadesi konusunun güven yaratıcı önlem kademesine düşürülmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.

Habere göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis ise AB’nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle’nin Kıbrıs ziyaretinin, gereğinden fazla önemsendiğini savundu.

Hareket, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Füle ile görüşmesinin ardından, görüşmede Maraş konusunun gündeme gelmediğini açıklamasının, kutlama yapanları ve Füle’nin ziyaretine gereğinden fazla önem verenleri zor durumda bıraktığını savundu.

Simerini gazetesi “Puslu Manzarada Bekleyiş” başlıklı haberinde, Rum Hükümetinin, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin ile AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin Kıbrıs’ta iki toplum lideriyle yaptıkları temaslardan, müzakere sürecini yaratıcı bir şekilde canlandıracakları ümidiyle somut sonuçlar elde etmeyi beklediği bir sırada; Rum muhalefet partilerinin ise endişe belirttiklerini ve bazı risklere işaret ettiklerini yazdı.

ANASTASİADİS AKEL VE DİSİ’Yİ BİLGİLENDİRECEK

Fileleftheros gazetesinde yer alan başka bir haberde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün DİSİ ve AKEL partilerinin liderliklerini, Kıbrıs sorunu hakkında ayrı ayrı bilgilendireceğini haber verdi.