Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, yurt dışından yatırım çevrelerinin, Güney Kıbrıs’la ilgili olumlu algıları olduğunu söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre, Güney Kıbrıs’a yönelik yatırım ilgisi konusunda, dün Rum Radyosu RİK’e konuşan Yeorgiadis, büyük yatırımların bir gecede gerçekleşmeyeceğini, öte yandan yatırım çevrelerinin kendilerine olumlu baktıklarını ve bunların zorluklara rağmen kısa ve uzun vadeli yatırım perspektifleri olduğunun farkında olduklarını söyledi.

Öneme sahip olan bazı noktalar bulunduğuna da işaret eden Yeorgiadis, örneğin yatırımcıların vergi statüsünün bozulmayacağına dair siyasi bir taahhütle başlangıç yapmakta olduklarını ifade etti.

İkinci noktanın ise kolay erişilebilirlik durumu olduğuna işaret eden Yeorgiadis, hükümetin Rum kesiminin hava yolu bağlantılarını ilerletmekte olduğunu ve Nisan ayı sonunda Katar’la hava yolu bağlantısının başlayacağını anımsattı.

Yeorgiadis, önümüzdeki aylarda, Birleşik Arap Emirlikleri ile olan hava yolu bağlantısının güçlendirileceğini de belirtti.

İlk aşamanın, Rum heyetlerin Birleşik Arap Emirliklerine gerçekleştirdikleri ziyaretler, ikinci aşamanın da onların Rum kesimine gerçekleştireceği ziyaretler olduğunu izah eden Rum bakan, bunun sonu olmayan bir yol olduğunu; bunun yatırımcılarla sürekli yapılan temaslarla, sürekli ve sistematik bir süreçten ibaret olduğunu dile getirdi.

Buna paralel olarak yabancılar tarafından hali hazırda bazı yatırımlar yapıldığını da söyleyen Yeorgiadis, özellikle Yunan Bankası’nın durumuna ve bazı birimlerini Limasol’a nakleden denizcilik şirketlerine atıfta bulundu.

Yeorgiadis, özelleştirmeler ve kumarhane lisansı verilmesiyle birlikte, önümüzdeki iki yıl içerisinde Güney Kıbrıs’a milyonluk yatırımlar yapılacağını da sözlerine ekledi.

YATIRIMLAR

“Arap Yatırımcılar Geliyor” başlıklı haberinde, olası yatırımları yerinde incelemek için bugün Kuveyt’ten yatırım fonlarının Güney Kıbrıs’a gideceğini de anımsatan gazete, Katar’dan yatırımcıların da Mayıs ayı başında Güney Kıbrıs’a gelmelerinin beklendiğini ekledi.