Güney Kıbrıs Rum kesimi iflastan kurtulmak için zamanla yarışıyor, yönetim, hazırladığı ''B planı''na Brüksel'de onay arıyor.

Rum lider Nikos Anastasiadis, Maliye Bakanı Mihalis Sarris'in eşliğinde, Avro Bölgesi maliye bakanlarının bu akşamki toplantısı öncesinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve IMF Başkanı Christine Lagarde ile görüşmelerde bulunmak için Brüksel'e geldi.

Anastasiadis, troyka ile müzakerelerde şekillenen ve 100 bin avronun altındaki mevduatlara dokunmazken, bu limitin üzerindeki Kıbrıs Bankası (Bank Of Cyprus) mevduatlarından yüzde 20 ve diğer bankalardaki mevduatlarından yüzde 4 kesinti öngören yeni plana AB'den destek talep ediyor.

Kıbrıs Rum kesiminde bankaların bütün aktifleri 68 milyar Euro düzeyinde, 100 bin avronun üzerindeki mevduatların toplamı 38 milyar Euro'yu buluyor. 100 bin Euro'nun üzerindeki mevduatların yarısının Rus yatırımcılara ait olduğu sanılıyor. Güney Kıbrıs Rum kesimindeki toplam mevduatların üçte birinden fazlası, Yunan tahvillerine yaptığı yatırım nedeniyle büyük zararlar yazan Kıbrıs Bankası'nda bulunuyor.

Rum parlamentosu geçen hafta, Euro Bölgesi ve IMF tarafından onaylananmilyar Euroluk kurtarma paketini, AB genelinde güvence altına alınan 100 bin Euro'nun altındakiler de dahil tüm mevduatlardan bir defalığına 5,8 milyar Euroluk kesinti öngörmesi nedeniyle reddetmişti. Bunun üzerine bankaların kapalı tutulduğu Rum kesiminde yönetim, Rusya'dan beklediği desteği alamayınca tekrar Brüksel'e ''el açmak'' zorunda kalmıştı.