BBC, FİNANCİAL TİMES VE ERNST&YOUNG’DAN RUM EKONOMİSİYLE İLGİLİ ANALİZLER

OMİRU, RİK’İN, ÖZELLEŞTİRMELERLE İLGİLİ HABERİNE ÇOK KIZDI

Güney Kıbrıs’taki “genç diplomalı işsiz” oranının yüzde 25 olduğu bildirildi.

Alithia gazetesinde yer habere göre, Rum kesimindeki gençlerin işsizlik oranı yüzde 23. Bu oranın, AB’deki yüzde 12’lik işsizlik oranının neredeyse iki katı olduğuna dikkat çekildi.

Haberde ayrıca, Rum kesimindeki genç diplomalı işsizlerin oranının yüzde 25 olduğu kaydedildi. Daha düşük beceri düzeyine sahip kişilerdeki işsizlik oranının ise yüzde 22 olduğuna işaret edildi.

EKONOMİYLE İLGİLİ ULUSLARARASI DEĞERLENDİRMELER

Simerini’de yer alan bir haberde ise BBC, Financial Times ve uluslararası bağımsız denetim şirketlerinden Ernst&Young’ın (E&Y), Rum ekonomisiyle ilgili analizlerine yer verdi.

Haberde ayrıca Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve Kıbrıs Bankası İcra Direktörünün açıklamaları da yer aldı.

“Bizi Uluslararası Açıdan Yorumluyorlar” başlıklı haberde, BBC’nin Rum ekonomisiyle ilgili uzun bir röportajına yer verdi. Financial Times köşe yazarlarından Tony Barber ise, Financial Times’ın Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’i “bu yılın bir sonraki Avrupalı Ekonomi Bakanı olarak öngörmesine değindi.

E&Y’ın analizinde, Rum kesimindeki resesyonun (durgunluk) 2015 yılına kadar uzayacağı, 2016 yılında ise zayıf bir toparlanma yaşanacağı ifade edildi.

E&Y, bütün Euro bölgesi ülkeleriyle ilgili son öngörülerinde, Rum kesiminin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) 2014 yılında yüzde 4, 2015 yılında da 0,5 oranında daralma göstermesinin beklendiğini ifade etti.

BBC’nin röportajında, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in Rum ekonomisinin geçen yıl alınan “haksız kararların” kötü etkilerini üzerinden atmaya çabaladığına dair açıklamalarına da yer verildi.

Haberde, Financial Times’ın internet blogunda, gazetenin ekonomi köşe yazarlarından Tony Barber’in “Kıbrıs’ın ekonomide iyi bir performansı var ama siyasette fakir” başlıklı yazısı da yer aldı.

Gazeteye göre Barber, 10 milyar Euro tutarındaki olağanüstü uluslar arası kurtarma paketinin işe yaradığını ve bankacılık sektörünün çökmesinden ileri gelen ekonomik resesyonun, herkesin başlangıçta korktuğundan daha az ciddi olduğu yorumlarında bulundu.

E&Y’ın raporunda, yatırım maliyetlerinin de devlet harcamalarının düzene sokulması çabalarından olumsuz etkilendiği ve yatırım maliyetlerinin 2013 yılında yüzde 20 oranında azaldığı belirtildi.

İŞSİZLİK KÖTÜLEŞECEK

Gazeteye göre E&Y, Rum İstatistik Dairesi’nin 2013 yılının dördüncü çeyreğinde kayda geçirdiği yüzde 17’lik işsizlik oranı daha da kötüleşeceğini öngörüyor.

İşsizliğin 2015 yılında, aktif işgücünün yüzde 19,4’üne çıkacağını, 2016 yılında ise kademeli olarak düşüşe geçeceği değerlendirmesi de yapıldı.

Öte yandan, Kıbrıs Bankası İcra Direktörü John Hourican ise, BBC’ye yaptığı açıklamada, Kıbrıs bankasının batık kredilerinin toplanması için 3 yıl gerekeceğini söyledi.

KIBRIS BANKASI-BNP PARİBAS İŞBİRLİĞİ

Alithia ve diğer gazetelerde yer alan haberlerde ise, Kıbrıs Bankası ile BNP Paribas Investment Partners’in, yatırım fonlarıyla ilgili işbirliklerini, bir basın toplantısıyla duyurdukları ifade edildi.

OMİRU, RİK’İN ÖZELLEŞTİRMELERLE İLGİLİ HABERİNE ÇOK KIZDI

Simerini gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Rum Radyo-Televizyon Kurumu’nun (RİK) ana haber bülteninde yer alan kendisiyle ilgili bir ifadeye çok kızdığı, akabinde ise RİK’in Omiru’dan özür dilediği kaydedildi.

Gazeteye göre, ana haberde, “özelleştirmelerle ilgili ilk hükümet kararının, Yannakis Omiru’nın imzasıyla alındığı” şeklindeki bir ifadeye yer verildi. Omiru’nun ise bunu “siyasi açıdan kabul edilemez bir yanlış bilgilendirme olayı olarak nitelediği” belirtildi.

Haberde, RİK’in, Omiru’nun tepkisinin akabinde hatasını anladığı ve hatadan ötürü özür dilediği ifade edildi.