JUNCKER’İN ANASTASİADİS’E TAAHHÜTLERİ VAR

 AB Zirve Toplantısı’nda, AB Komisyonu Başkanlığına Lüksemburg’un eski Başbakanı olan Jean Claude Juncker’in önerilmesi kararının alınması Rum hükümetinde memnuniyet yarattı.

Alithia ve diğer gazeteler, Brüksel’de dün gerçekleştirilen AB Zirve Toplantısında, AB Komisyonu Başkanlığına Juncker’in önerilmesi yönünde çıkan kararın ardından Juncker’in seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, Rum Yönetimi bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini yazdılar.

Habere göre, zirveye katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, AB Zirve toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında, Juncker’i “iyi bir dost” olarak nitelendirdi.

Juncker’in AB profiline sahip bir siyasetçi olduğunu belirten Anastasiadis, küçük bir ülkeden geliyor olmasının da AB’nin temel ilkesi olan işbirliği ruhunun uygulanmasına kaktı koyabileceğini savundu.

Gazete, Juncker’in komisyon başkanlığı konusunda bir diğer açıklamanın da DİSİ’den geldiğini ve yapılan açıklamada Kıbrıs sorununu çok iyi bilen Juncker’in seçilmesinin Güney Kıbrıs için büyük önem taşıdığının vurgulandığını yazdı.

JUNCKER’DEN GÖREV GÜCÜ VE KAPALI BÖLGE MARAŞ’A İLİŞKİN İKİ TAAHHÜT

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Juncker’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e iki konuda taahhütte bulunduğunu iddia etti.

Habere göre Juncker, “Kıbrıs Türk Toplumu İçin Görev Gücü’nü, son yıllarda bununla ilgili yaşanan sorunların aşılması ve bu gücün kendi gözetimine girebilmesi için, genişleme müdürlüğünden alarak Komisyon genel sekreterliğine verme” taahhüdünde bulundu.

Gazete Juncker’in Anastasiadis’e verdiği bir diğer taahhüdün ise, Kıbrıs Rum tarafının “kapalı bölge Maraş’ın iadesi karşılığında Gazimağusa limanından doğrudan ticaretin, AB gözetimi altında yapılması” önerisini hayata geçirmek için çalışacağı yönünde olduğunu savundu.

Anastasiadis’in ayrıca Juncker’den, AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine daha etkin katılımını da talep ettiğini belirten gazete, Juncker’in bu talebi incelemesinin beklendiğini de yazdı.

Simerini gazetesi ise, Anastaisadis’in zirve toplantısının ardından yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ın, İsrail ve Arap dünyasıyla iyi ilişkileri sebebiyle, AB için alternatif enerji sağlayıcısı olarak önemine dikkat çektiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis açıklamasında, Doğu Akdeniz’in AB için alternatif enerji üretim ve sağlama merkezi olabileceğini, gelecekte doğal gaz üreticisi olma konumunda bulunan Güney Kıbrıs’ın da bu planların ayrılmaz bir parçası olduğunu iddia etti.

Anastasiadis ayrıca, AB ortaklarının Güney Kıbrıs’ın alternatif bir enerji koridoru olma olasılığını anlamalarından duyduğu memnuniyeti de dile getirerek bu çerçevede AB Komisyonu’yla sürekli temas halinde bulunacaklarını sözlerine ekledi.