Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun BM’ye sunduğu yol haritası konusunda açıklama yaptığı belirtildi.

Politis gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’nın başlıca kendisi, Eroğlu’nun, BM’ye sunduğu yol haritasıyla talep ettiklerini, dışarıda bırakıyor” dedi.

Rum Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, yıl sonuna ya da gelecek Şubat ayına kadar referandumların yapılması hedefiyle, 7 adımlı yol haritasını değerlendirdi.

Önerinin, geçmişte de sunulduğunu ancak reddedildiğini belirten Hristodulidis, bunun, içeriğinde zaman takviminin yer almamasına bağlı olarak Ortak Açıklama dışında da kaldığını savundu.

Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde ilerleme olup olmayacağıyla ilgili Kıbrıs Rum tarafının görüşüne de değinen Hristodulidis, bunun, her iki taraftan siyasi iradenin bulunması ve müzakerelerin üçüncü aşamasında masaya sunulacak önerilere bağlı olduğunu ifade etti.

Gazete, diplomatik kaynaklardan elde ettiği bilgilere dayanarak, “BM’nin aklında,  müzakerelerin ideal gelişme göstermesinin kaydedileceği ve gerçekten iki tarafın siyasi iradesine bağlı olacak, bağlayıcı olmayan bir planın bulunduğunu ve bu temelde ilerlediğini” yazdı.

Gazete bu çerçevede temmuz ayına kadar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin geçtiğimiz hafta Ada’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında söylediği gibi “stratejik uzlaşma” girişiminde bulunulmasının mümkün olması amacıyla, önemli anlaşmazlıklara ve farklılıklara köprü kurulmasının mümkün olmasının beklendiğini belirtti.

ANASTASİADİS-LİBERMAN GÖRÜŞMESİ

Simerini gazetesine göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman ile Trodos’ta gerçekleştirdiği görüşmeden de bahsederken, iki ülkenin siyasi iradesinin, ikili işbirliğini güçlendireceğini ifade etti.

İşbirliklerinin güçlendirilmesi için iki taraftan da zaten siyasi iradenin bulunduğunu söyleyen Hristodulidis, niyetin, tüm alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

CAMERON KISACA KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ

Simerini gazetesi aynı haberinde, İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından dün sunulan Muhafazakar Parti’nin seçim manifestosu içerisinde Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabaların desteklenmesi niyetinden de kısaca bahsedildiğini belirtti.

Habere göre manifesto içerisinde “Adalarının yeniden birleşmesi için barışçı ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla Kıbrıslıları aktif bir şekilde destekliyoruz” ifadesi yer aldı.