KARISINI BAŞINDAN, KIZINI SIRTINDAN VURUP ÖLDÜRDÜ, KAÇMAYA ÇALIŞAN OĞLUNU UYLUK KEMİĞİNDEN VE SIRTINDAN VURUP AĞIR YARALADI, İNTİHAR ETTİ

SEFERİLERE G-3 VERİLİRKEN UYGULANMASI KARARLAŞTIRILAN ANCAK SON OLAYDA İŞE YARAMADIĞI ORTAYA ÇIKAN TEDBİRLER

RUM ASKERİ KAYNAKLARA GÖRE “SEFERİLERE G-3 ZİMMET EDİLMESİ UYGULAMASININ SAVUNMAYA HİÇBİR KATKISI YOK, MODASI GEÇMİŞ VE TEHLİKELİ”

 Rum Milli Muhafız Ordusu’nun  (RMMO) seferilerine zimmet ettiği G-3 tipi askeri tüfek dün cinnet geçiren seferinin kendi ailesini katletmesinde kullanıldı.

Seferinin, terhis olduktan sonra evinde muhafaza etmek üzere RMMO’nun zimmet ettiği G-3 ile karısını ve kızını öldürmesi, kaçmaya çalışan oğlunu ağır yaralaması ve ardından intihar etmesi üzerine, RMMO’nun bu uygulaması yeniden sorgulanmaya başladı. Gazeteler “katliam” diye niteledikleri olayı manşetlerinden ve birinci sayfalarından fotoğraflı aktardılar.

Fileleftheros “Böylesi Daha Önce Görülmedi... Soğukkanlılıkla Randevulaştığı Ailesini Öldürdü... İnanılmaz Katliam... Üçü Öldü Dördüncüsü Yoğun Bakımda” başlıklı manşet haberinde olayın dün akşamüzeri Strovolo’da cereyan ettiğini yazdı.

Habere göre bir süredir ayrı yaşadığı karısı ve çocuklarını kaldığı eve çağıran Andreas Piti (41) isimli RMMO seferisi, arabası ile karısının ve çocuklarının içerisinde bulunduğu arabanın önünü kesti. Hiçbir şey söylemeden kendi arabasının bagajında bulundurduğu G-3 tipi tüfeği alıp 37 yaşındaki karısı Margarita’yı arabanın önünden ateş ederek başından vurdu.

Durumu gören çocuklar arabadan inip kaçmak istedi ancak çocuklarına da ateş etti ve 9 yaşındaki kızı Andonia’yı sırtından vurdu. Babasının annesini ve kız kardeşini öldürdüğünü gören 14 yaşındaki oğlu Kleopa ise kaçmaya başladı ancak cinnet geçiren baba, tarlaların içerisinde koşmakta olan oğlunun peşinden iki el ateş ederek uyluk kemiğinden ve sırtından vurup ağır yaraladı. Ardından da aynı tüfekle intihar etti.

Gazete komşuların ihbarı üzerine olay yerine gelen polisin gözlerine inanamadığını, ancak yine de yerde yatanlar arasında canlı olup olmadığını araştırdığını yazdı ve bu şekilde halen yaşadığı fark edilen Kleopa’nın ambülansla Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyat edildikten sonra yoğun bakıma alındığını sağlık durumunun ciddi olduğunu ekledi.

Gazete “Seferilere G-3 Verilmesi Konusu Yeniden Sorgulanıyor... Geçen Yıl Limasol’da Yaşanan Olaydan Sonra Tedbir Kararlaştırıldı” başlıklı haberinde ise, geçen yılın ekim ayında yine bir seferinin karısını öldürmesi olayının ardından kasım ayında seferilere G-3 zimmet edilmesi konusunda bir dizi tedbir kararlaştırıldığını hatırlattı.

SEFERİLERE G-3 VERİLİRKEN UYGULANMASI KARARLAŞTIRILAN ANCAK SON OLAYDA İŞE YARAMADIĞI ORTAYA ÇIKAN TEDBİRLER

Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan tedbirlerin işe yaramadığının dünkü olayla ortaya çıktığını ve yeniden sorgulanmaya başladığını kaydeden gazete geçen yıl alınan tedbirleri şöyle sıraladı:

“- Bir kişinin yüksek derecede tehlikeli olduğuna kanaat getirdikleri durumda iki Psikologlar Derneği’nin bu durumu, meslekleriyle ilgili gizlilik şartını bozmadan Sosyal Yardım Dairesi’ne bildirmeleri, Sosyal Yardım Dairesi’nin de bu bilgiyi polise ve Rum Milli Muhafız Ordusu’na bildirmesi.

-Polisin, Ateşli ve Ateşli Olmayan Silahlar Kanunu tahtında silah taşıması yasaklanan kişilerin isimlerini aylık olarak RMMO’ya veya müdahil başka birimlere göndermesi. Aynı zamanda Rum Milli Muhafız Ordusu’nun polise, adına herhangi bir silah (av tüfeği veya diğer) kaydetmeden veya başvuru sahibine ruhsat vermeden önce dikkate alması için bedensel yeterlilikle ilgili 4’üncü veya 5’inci kategoride olan kişilerin isimlerini vermesi.

-Sağlık Bakanlığı’nın (Ruh Sağlığı Dairesi)  Milli Muhafız Ordusu’na, psikolojik sorunları olan kişiler hakkında bilgi vermesi ve bu kişilerin silah taşımalarına müsaade edilmemesi.

-Sosyal Hizmetler Dairesi, Polis ve Milli Muhafız Ordusu arasında sürekli bilgi teatisi ve karşılıklı bilgilendirme yapılması için belirli bir prosedür belirlenmesi.”

Politis haberi manşetten “G-3 İle Trajedi... Karısını ve Kızını Öldürdü, Oğlunu Yaraladı ve İntihar Etti... 14 Yaşındaki Oğul ‘Hayatta Yapayalnız Kaldım’ Diye Ağladı” başlık ve spotlarıyla aktardı. Olayın ardından yaşanan süreci gösteren çeşitli fotoğraflara yer verdi.

Gazete devamla G-3 zimmet edilen RMMO seferilerinin ruh sağlıkları ve genel durumlarının kontrol altında tutulması için daha önce alınan tedbirlerin işe yaramadığını, çünkü saldırgan kişilere de silah verilmeye devam edildiğini vurguladı.

Habere göre yurtdışı gezisinden dönen Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis olay ve önceki Savunma Bakanı Fotis Fotiu zamanında alınan tedbirlerin uygulanma düzeyiyle ilgili bilgi istedi.

RUM ASKERİ KAYNAKLARA GÖRE “SEFERİLERE G-3 ZİMMET EDİLMESİ UYGULAMASININ SAVUNMAYA HİÇBİR KATKISI YOK, MODASI GEÇMİŞ VE TEHLİKELİ”

Gazete RMMO’dan kaynakların bu gazeteye yaptığı açıklamayı ise şöyle aktardı:

“Askeri kaynakların Politis’e söylediğine göre, seferilerin evlerinde silah muhafaza etmeleri uygulamasının savunma kalkanına hiçbir katkısı yoktur. Bu, modası geçmiş ve tehlikeli bir uygulamadır. Ayrıca silahların bakımı konusu da vardır, çünkü çoğu zaman silahlar uygun olmayan ortamlarda muhafaza ediliyor ve çürüyor.

Aynı kaynaklar başka kurbanlar verilmemesi ve suç unsurlarının suç işlemesini kolaylaştırmamak için Savunma Bakanlığı’nın en azından şimdi bütün silahların geri getirilmesini istemesi gerektiğine işaret ettiler.”

Alithia fotoğraflarla manşetten aktardığı haberine “Sarsan Trajedi... Çocuklarla Katliam Randevusu.. 41 Yaşındaki Baba Kendi Hayatına Son Vermeden Önce 37 Yaşındaki Eşini ve 7 Yaşındaki Kızını Öldürdü, 14 Yaşındaki Oğlunu Yaraladı”

Gazete “G-3 Politikası Gözden Geçirilsin” başlıklı haberinde, geçen yıl Limasol’da yaşanandan sonra dün de Strovolo’da yaşanan olayın, daha önce alınan tedbirlerin yetersizliğini ortaya koyduğunu belirterek,  RMMO seferilerinin kendilerine zimmet edilen G-3’ler ile işledikleri cinayetleri ve alınan tedbirleri hatırlattı.

Simerini fotoğraflı manşetine “Strovolo’da 41 Yaşındaki Baba Ailesini Ölüm Randevusunda Bitirdi... İnfaz Mangası... Karısını, Kızını ve Oğlunu Soğukkanlılıkla Kurşunladı... Ailesini G-3 İle Biçti ve Ardından İntihar etti” başlığını attı.

Haravgi haberi okurlarına birinci sayfasından fotoğrafla “Strovolo’da Tarifsiz Aile Trajedisi” başlığıyla aktardı.