Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, özellikle özel hastaneler, kurumlar ve kliniklerde hemşire adı altında çalışan ancak, hemşire olmayan personel bulunduğunu savundu.
Köse bu açıklamayı, Hemşireler ve Ebeler Birlik Yasa Tasarısı’na destek istemek amacıyla dün Meclis Başkanı Hasan Bozer’e yapılan ziyarette yaptı. Oğuz Köse, görüşme sırasında hazırladıkları yasa taslağını Bozer’e sunarak yasalaşması için destek istedi.
Oğuz Köse, Dünya Hemşireler Haftası programında bu yıl sorunlardan öte daha çok sektörün ihtiyaçları konusunu gündeme taşımaya çalıştıklarını söyledi.
Köse, özel hastaneler, kurumlar ve kliniklerdeki çalışanların denetiminin yapılabilmesi için bir birlik yasası hazırladıklarını kaydetti.
Yurt dışından gelen hemşirelerin diplomalarının denkliğinin değerlendirilmesinin bu yasaya tabii olacağını belirten Köse, “Birtakım denetimler yaptık. Hemşire olamayan insanların, sağlık personeli olmayan insanların birtakım hastanelerde görev yaptığını gördük ve bizi bu tedirgin etti” dedi.
Sendikanın çalışanların hakları ile ilgilendiğini birliğin ise denetim ve yurt dışı bağlantıları ile ilgilendiğini vurgulayan Köse, “Bunların gerçekleşmesi halkın daha iyi sağlık hizmeti alabilmesi içindir” dedi.


Bozer, destek sözü verdi

Meclis Başkanı Hasan Bozer ise ebelik, hemşirelik mesleğine, kural getirecek, denetimi mümkün kılacak Hemşireler ve Ebeler Birlik Yasa Tasarısı’nın, yasallaşması için çaba harcayacağını bildirdi.
Meclis Başkanı Bozer, 7-13 Mayıs Dünya Hemşireler Haftası, çerçevesinde devlet yetkililerine ziyaretler başlatan, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabulünde, tasarı için, “en kısa sürede tamamlanmak üzere ne gerekirse yapılacaktır” dedi.
KKTC’nin yeni bir devlet olduğundan, sistem ve kurumların henüz tam yerine oturtulamadığını, hemşireler ve ebelerle ilgili Birlik yasasının da eksikliklerden biri olduğunu belirten Bozer, birlik yasasının mesleğe kural ve düzen getirmesi açısından önemli olduğunu ifade etti..


 Belediye çalışanlarına destek 

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Erol Köse, bir yandan Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanları tarafından yaklaşık bir aydır sürdürülen eylemlere destek belirtirken, bir yandan da sürdürülen grevin etkilerine dikkat çekti.
Köse, yaptığı yazılı açıklamada, grev ve eylemlerin sonucu olarak Lefkoşa’da dağları andıran çöp yığınları oluştuğunu ve havaların ısınmasıyla birlikte salgın hastalıklara davetiye çıkarmakta olduğuna dikkat çekerek, “Bizler sağlık alanında çalışan hemşireler ve ebeler olarak hasta olan insanlarımıza şifa dağıtmakla mükellef olduğumuz kadar vatandaşlarımızın hasta olmadan sağlığını tehdit eden unsurları da ortadan kaldırmak için her türlü koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili eğitim ve uyarıları yapmakla görevliyiz” dedi.
Hükümeti, Lefkoşa Belediyesi Başkanı, Belediye Meclisi ve çalışanları sağduyuya çağıran Köse, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmış olan çöp yığınlarını ilaçlama kampanyasına destek olunmasını ve çöplerin toplanmasını istedi.








KAYNAK : KIBRIS