ABD Başkanı Barack Obama’nın Haziran-Temmuz 2015 döneminde Kıbrıs sorunu ve müzakerelere ilişkin raporunun ABD Meclisi Dışişleri Komitesi ve Senato başkanlarına iletildiği, rapora Hukuk İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Julia Friefild’in mektubunun da eşlik ettiği bildirildi.

“LİDERLER İLERLEME KAYDETMEYİ SÜRDÜRDÜ”

Alithia gazetesi haberinde, Obama’nın Haziran-Temmuz aylarına ilişkin raporunda, liderlerin çözüm çabalarında ilerleme kaydetmeyi sürdürdüklerinin vurgulandığını ve ABD’nin Kıbrıs sorununa iki toplumlu iki kesimli federasyon çerçevesinde, adil, kalıcı ve Kıbrıs’ı birleştiren bir çözüm bulunması yönünde taahhüdünün yinelediğini yazdı.

Habere göre raporda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la yaptığı görüşme ve Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ni müzakereler konusunda bilgilendirdiğine değinilerek, liderlerin 27 Temmuz tarihli görüşmede “bağımsız bir mülkiyet komisyonu kurulmasını duyurdukları” ifade edildi.

Raporda, Akıncı ve Rum lider Anastasiadis’in katıldıkları sosyal etkinliklere de değinilirken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İngiliz mevkidaşı Philip Hammond’la temmuz ayında bir araya gelerek Kıbrıs sorunu müzakereleri ele aldıkları vurgulandı.

Eski ABD Büyükelçisi John Koenig ve diğer ABD’li yetkililerin liderler ve müzakerecilerle temaslarına da değinilen raporda, 14 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk öğrencinin ABD Büyükelçiliği’nin finansmanıyla George Washington üniversitesinin yaz programına katıldıkları ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat’ın öğrencilerle bir araya geldiği ifade edildi.

Gazete, raporda AB’nin müzakerelerdeki rolüne de değinildiğini belirtirken “hellimin menşe isimi korumalı ürün olması konusundaki varılan anlaşma ve AB Komisyonu Başkanı Juncker’in açıklamasının da raporda yer aldığını aktardı.

Raporda ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin Kıbrıs’a askeri müdahalesinin 41’inci yıldönümü sebebiyle Kıbrıs’ın Kuzey kesimini” ziyaret ettiği ve devam eden müzakerelere desteğini dile getirdiği vurgulandı.