Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan 12. parselde doğalgaz çalışmalarını gerçekleştirecek Noble Energy Şirketi’nin, aynı parselde petrol arama çalışması da yapmayı planladığı bildirildi.

Politis ve diğer gazetelere göre, Güney Kıbrıs’ta dün ikinci günü gerçekleştirilen “Economist” toplantısında konuşan Noble Enegy Şirketi Güney Kıbrıs Sorumlusu John Tomiç, hedefin doğalgaz yataklarının altında bulunması muhtemel petrol yatakları olduğundan İsrail’deki aramalarda kullanılan daha büyük bir sondaj makinesinin getirtileceğini söyledi. Tomiç, İsrail’in MEB’inde bulunan “Leviathan” parselinde kullanılmak üzere satın alınan daha büyük ve modern sondaj makinesinin 12. parselde de kullanılmasını hedeflediklerini belirtti.

Tomiç, 12. parselde petrol olmadığına inanmaları için hiçbir sebep olmadığını ve bu parselde petrolün de bulunmasının büyük olasılık olduğunu söyledi. Tomiç ayrıca, 12. parselde 5-8 trilyon ayak doğalgazın varlığını kesinleştirecek ikinci sondaj çalışmasının 2013 yılının ilk aylarında yapılacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Rum Başkanlık Müsteşarı Titos Hristofidis, Noble Energy şirketinin ikinci sondajı konusunda daha net bir tavır sergileyerek Şubat 2013 tarihini verdi.

Habere göre Hristofidis, Güney Kıbrıs’ın, Noble Energy şirketinin sondajının ardından dünya enerji haritalarında yer aldığını vurguladı.

Gazete, Rum Sanayi Ticaret ve Turizm Bakanı Neoklis Silikotis’in ise seminerde yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde yer alan diğer parsellerde doğalgaz arama çalışmaları konusunda Bakanlar Kurulu’nun bu ay sonuna kadar karar almasının beklendiğini söylediğini de yazdı.

Habere göre Silikiotis, ikinci tura katılacak şirketlerle imzalanacak sözleşmelerin ardından 2013 yılında ekonomide iyileşme gerçekleşeceğini ileri sürdü.

SİLİKİOTİS: “ARALIK AYINDAKİ TOPLANTIYA TÜRKİYE DE DAVET EDİLECEK”

Fileleftheros gazetesi ise, Economist toplantısına katılan Rusya’nın AB Büyükelçisi Vladimir Cizov’un “Türkiye’nin de enerji geçiş yollarına ilişkin planlara dahil edilip, edilmediği” sorusunun toplantıya damgasını vurduğunu yazdı.

Habere göre, Cizov’un bu sorusuna yanıt veren Rum Sanayi Ticaret ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, “Türkiye’nin Kıbrıs’ın yarısını işgali altında bulundurduğunu, doğalgaz yataklarının çözüme teşvik unsuru olabileceklerini ve çözüm durumunda doğalgazdan Kıbrıslı Türklerin de yararlanabileceğini” söyledi.

Silikiotis ayrıca, Aralık ayında Güney Lefkoşa’da yapılacak bölgesel enerji toplantısına Türkiye’nin de davet edileceğini açıkladı.

Gazete, Rus Büyükelçisi Cizov’un seminerde yönettiği soru konusunda daha ayrıntılı açıklama talep ettiklerini, Cizov’un ise yanıt olarak “bölgenin geleceğine ilişkin Kıbrıs’ın, Yunanistan’ın ve AB’nin planlarını dinlediklerini ancak kimsenin Türkiye’yi hesaba katıp katmadığına açıklık getirmediğini” söylediğini yazdı.

Habere göre Cizov: “Çözüm durumunda olayların kökten değişeceğini, çok uzun, teknik açıdan zor ve pahalı boru hatlarına gerek kalmayacağını hesaba katıp katmadıkların öğrenmek istedim. Çözüm olmaması durumunda Türkiye’nin, üstelik sadece ticari açıdan, elleri bağlı oturmayacağı kesindir. Bu yüzden bunu hesaba katıp katmadıklarını öğrenmek istedim” şeklinde konuştu.