“KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN TATİL BİTTİ”

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in bugün bir araya geleceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi tatil arasından sonra Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler sürecinin, müzakerecilerin bugün sabah bir araya gelmesiyle, yeniden başlayacağını yazdı.

Yeni aşamanın, Alexander Downer’in yerine atanan Espen Barth Eide’in, Kıbrıs sorunu Özel Danışmanlık görevine getirilmesi yeni olgusuyla başlayacağına dikkati çeken gazete, Eide’in eylül ayında Ada’ya gelmesinin de beklendiğini anımsattı.

Gazete iyi haber alan bir kaynağa dayanarak, tatil öncesinde yapılması planlanan Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis arasındaki görüşmede, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 2 Eylül’deki görüşmesine yönelik hazırlığın dışında, somut bir gündemin bulunmadığını yazdı.

Habere göre bazı kaynaklar, müzakereciler arasındaki görüşmede, yaz tatili sonrasındaki ilk görüşme olmasına bağlı olarak muhtemelen prosedürel konular üzerinde durulacağından bahsederken, BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in görevini ne zaman üstleneceği ve Ada’ya ne zaman geleceğinin ise henüz bilinmediğine işaret ettiler.

İlgili kaynaklar gazeteye yaptıkları açıklamada, müzakere gruplarının, Anastasiadis’in direktifiyle, görüş birlikleri, görüş ayrılıkları ve yakınlaşmanın bulunduğu düşünülen tezlere ilişkin üç boyutlu bir kayda geçirme çalışmasına başladığını belirtti.

Gazete bu kayda geçirmenin, şubat ayından bu yana görüşülenlerle ilgili olduğunu ve bunun müzakere masasına sunulmasının beklendiğini de yazdı.

Politis gazetesi, Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis arasındaki görüşmeyi “Müzakereciler İçin Tatilin Ardından İlk Görüşme- Bizim Kışımız İyi” başlıklarıyla aktarırken, bugünkü görüşmenin esas çalışma konusunun, liderler arasındaki görüşmeye hazırlık olduğunu belirtti.

Gazete görüşmenin geriye kalan kısmında ise, görüş birlikler ile Kıbrıs Rum tarafının, üç boyuttan oluşan belgenin oluşturulmasına yönelik önerisi gibi prosedürel konuların ele alınmasının beklendiğini yazdı.

DİKO’DAN MESAJ

Politis gazetesi DİKO’nun bir açıklama yaparak Norveçli eski bakan Espen Barth Eide’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na atanmasından dolayı duyulan memnuniyeti dile getirdiğini belirtti.

Habere göre DİKO açıklamasında ayrıca Eide’e, zor olan bu görevi için başarılar dilerken Eide’in,  Alexander Downer’in “ayak izlerini” takip etmemesini istedi.

ANASTASİADİS’İN SÖYLEŞİSİNE ELEŞTİRİ

Öte yandan Politis gazetesi ve diğer gazetelere göre KS EDEK partisi, bir açıklama yaparak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum basınına geçtiğimiz pazar günü verdiği söyleşiyi eleştirdi.

KS EDEK açıklamasında Anastasiadis’i, TC Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC ziyaretini “yasa dışı” olarak nitelendirmemekle suçladı.

Alithia gazetesine göre ise DİKO açıklamasında, Anastasiadis’in söyleşisi sırasında sarf ettiği “Türkiye’den mesaj bekliyorum” şeklindeki sözlerine eleştiride bulundu ve Anastasiadis’in Türk politikasıyla ilgili olarak yanılsamalar yarattığını belirtti.

DİKO Anastasiadis’in açıklamalarıyla, “Türkiye’yi suçlarından arındırırken, Türkiye’nin kışkırtıcı hareketlere devam ettiğini” savundu.