Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Güney Kıbrıs’ın ve bankaların notunu “3” puan düşürerek “Ba3” seviyesinden “B3” seviyesine getirdi.

Fileleftheros gazetesi Mood’y’s’in, Güney Kıbrıs’ı olumsuz izlemeye(outlook) aldığını yazdı.

Gazete Moody’s’in açıklamasına dayanarak Güney Kıbrıs’ın kredi notunun düşürülmesindeki esas etkenin, Rum bankalarının, büyük bir olasılıkla gereksinimi olacağı, devlet desteğinin artması olarak gösterildiğini belirtti.

Habere göre Moody’s, üç Rum bankasının sermayelendirilmesi ihtiyacının GSMH’nin yüzde 47’sine denk gelen 8 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmininde de bulundu.

Moody’s ayrıca üç Rum bankası “Kıbrıs Bankası”, “Helenic Bank” ve “Laiki Bankası’nın” notunu da bir puan düşürerek olumsuz izlemeye aldı.

STEFANU

Simerini gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Güney Kıbrıs’ın Destek Mekanizması’na başvurmasına iten sorunun ne olduğunu tespit ettiğini, bunun da, bankacılık sektöründe var olan ciddi zorluklar olduğunu söyledi.

Stefanu açıklamasında ayrıca Moody’s’in, Güney Kıbrıs’ın destek mekanizmasına başvurmasına neden olan sorunu, iki boyut şeklinde belirlediğini ifade etti.

Bunlardan bir tanesinin, bankaların sermayelendirilmesine ilişkin gereksinimin çok fazla olması olarak gösterildiğini belirten Stefanu, bunun ayrıca kamu borcunun sürdürülebilirliğini tehdit edecek olan, muhtemelen devlet desteğine ihtiyaç duyulmasına neden olacağını söyledi.

Stefanu, Moody’s’in, Hükümet tarafından tedbirlerin alınmasıyla birlikte borcun sürdürülebilirliğinin sağlanmasının şüpheli olduğuna da vurgu yaptığını ifade etti.

EUROGROUP BAŞKANI JUNCKER’DEN GÜNEY KIBRIS’A ÇAĞRI

Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker, Güney Kıbrıs’ın destek programına ilişkin müzakerelerin en kısa zamanda tamamlanması için Rum yetkilileriyle olan görüşmelerin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre, Juncker, Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis’in, Rum Hükümeti’nin programa ilişkin görüşleri hakkında Eurogroup’u bilgilendirmesinin ardından yaptığı açıklamada, Rum ekonomisinin durumu ile Rum makamları tarafından 25 Haziran’da  yapılan destek başvurusunu görüştüklerini söyledi.

Habere göre Juncker, herkesin çalışmaların hızlandırılması hissine sahip olduğunu belirterek müzakerelerin tamamlanması için Rum makamlarının kararlı tedbirler alması gerektiğine de dikkati çekti.

IMF BAŞKANI LAGARDE

IMF Başkanı Christine Lagarde ise Eurogroup toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, bir heyetin, programı ele almak amacıyla, Ekim’in ikici haftasında Güney Kıbrıs’a gideceğini söyledi.

Simerini gazetesine göre Lagarde, Rum Hükümeti’nden belirli önerileri aldıklarını ve şimdilik bunları incelediklerini belirtti.

IMF’NİN BEKLENTİLERİ

Fileleftheros ekonomi eki, IMF’nin, “World Economic Outlook” raporu çerçevesinde Güney Kıbrıs ekonomisine ilişkin beklentileri dile getirdiğini yazdı.

Gazete IMF’nin beklentilerine dayanarak, Güney Kıbrıs’ın, bu yılki işsizlik oranın, daha önce beklenen yüzde 9.6 değil, yüzde 11.7’e çıkmasının beklendiğini,  2013 yılındaki işsizlik oranın ise yüzde 12.5 oranında tahmin edildiğini belirtti.

Habere göre ekonominin, 2012 yılı itibarıyla yüzde 2.3 oranında küçüleceği de tahmin ediliyor. Gazete enflasyon rakamının, bu yıl yüzde 3,1 oranında, 2013 yılında ise yüzde 2.2 oranında beklendiğini yazdı.

RUS KREDİSİ İHTİMALİ AÇIK

Haravgi gazetesine göre Güney Kıbrıs’ta bulunan Rusya Federasyonu’nun AB Büyükelçisi Vladimir Çizov, katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada Rus Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs’ın kredi başvurusunu incelemeye devam ettiğini söyledi.

Çizov, konunun en yakın zamanda sonuçlandırılacağına ilişkin inancını da dile getirdi.