KÖSE: “HEMŞİRE OLAMAYAN İNSANLARIN, SAĞLIK PERSONELİ OLMAYAN İNSANLARIN BİRTAKIM HASTANELERDE GÖREV YAPTIĞINI GÖRDÜK”

Meclis Başkanı Hasan Bozer, ebelik ve hemşirelik mesleğine, kural getirecek ve denetimini mümkün kılacak Hemşireler ve Ebeler Birlik Yasa Tasarısı’nın, yasallaşması için gerekenin yapılacağını belirtti.

Meclis Başkanı Bozer, 7-13 Mayıs Dünya Hemşireler Haftası, çerçevesinde devlet yetkililerine ziyaretler başlatan, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti.

Oğuz Köse,  görüşme sırasında hazırladıkları Hemşireler ve Ebeler Birliği yasa taslağını Meclis Başkanı Bozer’e  sunarak yasalaşması için destek istedi.

Meclis Başkanı Bozer de, birlik yasa taslağının yasallaşması konusunda “En kısa sürede tamamlanmak üzere ne gerekirse yapılacaktır” dedi.

KKTC’nin yeni bir devlet olduğundan, sistem ve kurumların henüz tam yerine oturtulamadığını, hemşireler ve ebelerle ilgili Birlik yasasının da eksikliklerden biri olduğunu belirten Bozer,  birlik yasasının mesleğe kural ve düzen getirmesi açısından önemli olduğunu ifade etti..

Hekimin verdiği hizmetle hemşirelerin verdiği hizmetin farklı olduğunu, hemşireliğin hastanın duygularına daha çok hitap eden bir meslek olduğunu belirten Bozer, “Hastanın sizi yanında görmesi bile önemli bir olaydır” dedi.

Hemşirelerin verdiği hizmetten dolayı en ulvi mesleklerden biri olduğunu kaydeden Bozer,  hemşireliğin çalışma şeklinin düzensiz olduğunu ve çok büyük bir fedakarlık gerektiren meslek olduğunu da kaydetti.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası tarafından 11 Mayıs Cuma günü yer alacak Kutlama Törenine davet edilmesi ile ilgili olarak da Bozer, sorumluluk gereği yapılan görevler bir de severek yapılan görevlerin bulunduğunu, törene katılmanın severek yapacağı bir görev olduğunu ifade etti.

Meclis Başkanlığı görevine geldikten sonra doktorluktan tamamen kopmadığını kaydeden Bozer,  Cumartesi günleri, eski hasta ve meslektaşları ile düzenli görüşüp meslek konusunda fikir teatisi yaptıklarını anlattı.

KÖSE

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse ise, Dünya Hemşireler Haftası programında bu yıl sorunlardan öte daha çok sektörün ihtiyaçları konusunu gündeme taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Köse, “Özellikle özel hastaneler, kurumlar ve  kliniklerde hemşire adı altında çalışan hemşire olmayanların denetiminin yapılabilmesi için bir birlik yasası hazırladık” dedi.

Yurt dışından gelen hemşirelerin diplomalarının denkliğinin değerlendirilmesinin bu yasaya tabii olacağını belirten Köse, “Birtakım denetimler yaptık...Hemşire olamayan insanların, sağlık personeli olmayan insanların birtakım hastanelerde görev yaptığını gördük ve bizi bu tedirgin etti” dedi.

Sendikanın çalışanların hakları ile ilgilendiğini birliğin ise denetim ve yurt dışı bağlantıları ile ilgilendiğini vurgulayan Köse, “Bunların gerçekleşmesi halkın daha iyi sağlık hizmeti alabilmesi içindir” dedi.