RUM YÖNETİMİ BU DEĞİŞİKLİK İLE KARADA GEÇERLİ OLAN BÜTÜN YASALARINI DENİZDE DE UYGULAYACAK

“Münhasır Ekonomik Bölge ve Kıta Sahanlığı (Değişiklik) Yasası 2014” Rum Meclis Genel Kurulu’ndan oybirliğiyle geçti. Yasa teklifine ilişkin raporda, Rum makamlarının sözde “egemenlik hak ve yetkilerinin kullanılması sırasında, karada geçerli olan bütün yasaların (denizde de) uygulanacak olması nedeniyle münhasır ekonomik bölgede ve kıta sahanlığındaki yetkilerinin genişletileceği” izahı yer aldı.

Fileleftheros haberi “MEB İçin Yeni Yasal Kurumsal Çerçeve... Meclis Genel Kurulu Tarafından Oybirliğiyle Onaylandı” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre “Münhasır Ekonomik Bölge (64(1)/2014 sayılı yasa) Yasası”, “Münhasır Ekonomik Bölgeyle” sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti kıta sahanlığı coğrafik ve morfolojik” nitelikleri açısından örtüştüğü ve 1982 tarihli BM Deniz Hukuku uyarınca kıyı devletinin egemenlik hakları ile yetkilerinin büyük ölçüde bu iki bölgeyle örtüşmesinden dolayı “MEB ve kıta sahanlığı kurumsal çerçevesinin birleştirilmesi” maksadını taşıyor. 

Gazete geçirilen yasanın ayrıca, sınırlandırma anlaşması yokluğunda, münhasır ekonomik bölge sınırlarının orta hat veya karaya ait deniz platosunun ölçüldüğü karşılıklı hatlardan eşit mesafe olduğunun izah ve tayin edilmesini hedeflediğini yazdı, şunları ekledi:

“1-Karasal Karasuları Yasası –yeni yasayla kaldırılıyor- değiştirilen hükümlerinin BM’nin 1982 Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerine uygun olması için entegre edilmesi.

2-Yetkili bütün bakanların olurunun şart olacağından ve ekonomi, siyaset, ulusal güvenlik ve savunma, çevrenin korunması, seyir güvenliği ve mevcut kablo/boruların güvenliğiyle ilgili  unsurlar da dikkate alınacağından, münhasır ekonomik bölgende ve kıta sahanlığında araştırma ve istifade izinlerinin tayin edilmesi.

3- Özellikle hidrokarbon alanındaki gelişmeler ve MEB’te ve kıta sahanlığında faaliyet gösteren ve gösterecek şirketlerin artması ışığı altında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin buralardaki hak ve yetkilerinin daha etkin korunması amacıyla deniz bölgelerindeki faaliyetleri düzenleyecek kurumsal çerçevenin çağdaşlaştırılması.”

Gazete Rum meclisine sunulan yasa önerisine ilişik raporda, Rum makamlarının sözde “egemenlik hak ve yetkilerinin kullanılması sırasında, karada geçerli olan bütün yasaların (denizde de) uygulanacak olması nedeniyle münhasır ekonomik bölgede ve kıta sahanlığındaki yetkilerinin genişletileceği” izahında bulunulduğunu vurguladı.