LARNAKA KAZA MAHKEMESİ ARAZİNİN “KIBRIS TÜRK MALLARI VASİLİĞİ” UHDESİNE YASADIŞI GEÇİRİLDİĞİNE VE YASADIŞI KİRALANDIĞINA HÜKMETMİŞTİ

MAHKEME KARARINA İŞARET EDEREK MÜLKÜ GERİ ALMA TALİMATININ POLİSE “İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN VERİLMİŞ OLMASI YADIRGANDI

Lefkoşa, 17 Ocak 19 (.) Rum İçişleri Bakanlığı bünyesindeki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği” tarafından yasadışı yönetildiği ve yasadışı şekilde kiralandığı mahkeme kararı ile tescil edilen Larnaka’da “Skala” bucağındaki Kıbrıs Türk malı arazi bugün polis eşliğinde kiracıların elinden alındı.
Rum haber kaynakları sabahın erken saatlerinde tedbir alan polisi kaynak göstererek, Kıbrıs Türk malı arazi üzerine inşa edilen “McKenzy Binası” isimli davet-organizasyon salonunun Rum İçişleri Bakanlığı’nın emriyle boşaltılarak, 21 Ocak 2016 tarihli Larnaka Kaza Mahkemesi kararının icra edildiğini savundu.
Polisin bölgeye gitmesiyle, davet-organizasyon salonu personelinin binadan uzaklaştığı, işlemin arazinin kiracısı huzurunda sorunsuz gerçekleştiği ancak polisin bölgeyi gözetim altında tuttuğu belirtildi.
Bahse konu mülkün kiracısı olarak görünen şirketin avukatlarından Paris Loizu, mülkü geri alma talimatının polise Rum İçişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olmasını “Mahkeme’nin ilgili kararı tahtında taşınmazın Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’ne tabi olmadığı” gerekçesiyle yadırgadıklarını açıkladı.
Bazı haber kaynakları, mahkeme emrinin, uygulanmaması veya itaatsizlik halinde Rum yetkililerin, hatta İçişleri Bakanının tutuklanmasını öngördüğüne vurgu yaptılar. “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği” İçişleri Bakanlığı uhdesinde olduğundan Bakan Konstantinos Petridis vasi olarak da tanımlanıyor.
Medyaya yansıyan habere göre, Larnaka Kaza Mahkemesi, üzerine söz konusu binanın inşa edildiği Kıbrıs Türk arazisi hakkında 21 Ocak 2016’da hüküm verdi. Mahkeme, arazinin yasa dışı şekilde Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin uhdesine geçirildiğine, dolayısıyla üzerine inşa edilen binanın da yasadışı olduğuna hükmetti, Rum yönetimine de 5 ay içerisinde “arazinin yarısının mülkiyetini yasal mal sahibine teslim etme” çağrısı yaptı.
Dava, arazinin, üzerine McKenzy binasının inşa edildiği bölümünün mal sahibi olan Fikret Ali Rıza’nın yasal varisi, oğlu Reymond Rıza tarafından, arazi mülkiyetinin devri ve tazminat talebiyle “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği” aleyhine açılmıştı.
Mahkeme davacının, ne şahsının ne de babasının “Kıbrıs” vatandaşı olmaması, İngiliz vatandaşı olması nedeniyle ilgili yasa tahtında söz konusu mülkün Kıbrıs Türk malı olarak nitelendirilemeyeceği ana argümanını kabul etti.
Baba, 1926’da Larnaka’da doğdu, 1951’de İngiltere’ye göç etti ve 2000 yılında öldü. Oğul 1955’te İngiltere’de doğdu. Ne baba, ne de oğul Kıbrıs vatandaşı değil çünkü baba, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce Kıbrıs’tan ayrıldı, oğul da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce Kıbrıs dışında doğdu.
Mahkeme, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, babanın ve oğlun daimi olarak Büyük Britanya’da ikamet ettiğini bilmediği gerekçesyle mülkün “Vasilik tasarrufuna meşru şekilde geçtiği” iddiasını reddetti.
Mahkeme, Rıza’nın tek başına arazinin yüzde 50’sinde hak sabi olduğunu tanıyor, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”ne de arazideki payını, boş ve temiz şekilde mal sahibine vermesini emrediyor. Arazinin geriye kalan yarısı, baba Rıza’nın ölmüş olan kardeşine aittir.

Mahkeme ayrıca, davacıların, gerek şahsen gerek herhangi bir üçüncü kişi aracılığıyla gayrı menkulün yüzde 50’lik bölümüne girmesini, kullanmasını, herhangi bir şekilde müdahale etmesini yasaklayan bir emir de verdi.
Devlete de, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nden araziyi kiraladıktan sonra özel şahıs tarafından inşa edilen her türlü inşaatı, yani McKenzy Binası’nı mülkten çıkarması (yıkması) emredildi.
Larnaka Kaza Mahkemesi, davet-organizasyon salonunun işletme türü nedeniyle emrinin icrasını 5 ay erteledi, ki normal şekilde McKenzy binasının 21 Haziran 2016’da yıkılması gerekiyordu, arazinin mal sahibine de tazminat ödenmesine hükmetmişti.
(ŞA/ÖK)