Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yer alan parsellerde doğalgaz aranmasına aktif olarak katılmak istediklerini açıkladı.
Fileleftheros, Hrisostomos’un önceki gün yaptığı açıklamada, kilisenin doğalgaz arama ve çıkarma çalışmalarında yer alma niyetini dile getirdiğini söylediğini yazdı.
Habere göre Hrisostomos, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’înde ikinci tur doğalgaz arama çalışmalarında aktif rol üstlenmek istediklerini, bunun için kilise mallarını ipotek etmeye de hazır olduklarını açıkladı.
Gazete, ikinci tur doğalgaz arama çalışmalarında Norveçli bir şirketle işbirliği içerisinde yer almak amacıyla kurulan ve borsaya katılan Güney Kıbrıs-İsrail şirketler grubuna katılması yönünde Hrisostomos’a teklifler geldiği duyumları olduğunu, Hrisostomos’un önceki günkü açıklamalarından bu öneriye sıcak baktığının anlaşıldığını yazdı. Gazete, kilisenin henüz herhangi bir girişimde bulunmadığını da belirtti.


Siyasiler arasında doğalgaz konusunda anlaşmazlık

Öte yandan, Rum hükümeti ile siyasi partilerin, Güney Kıbrıs’ın kendi doğalgazını kullanmaya başlayana kadarki sürede, ara çözüm olarak İsrail’den doğalgaz getirilmesi konusunda görüş ayrılığı içerisinde oldukları bildirildi.Alithia ve diğer gazeteler, Sanayi Ticaret ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis’in önceki gün doğalgaz konusunda siyasi parti yetkilileriyle toplantı gerçekleştirdiğini, hükümet ile muhalefet partileri arasındaki görüş ayrılıklarının toplantıya damgasını vurduğunu yazdılar.
Habere göre Silikiotis toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, siyasi partilerin, Güney Kıbrıs kendi doğalgazını kullanmaya başlayana kadar bir ara çözüm bulunması konusunda hemfikir olduklarını ancak izlenmesi gereken yol ve atılacak adımlar konusunda farklı görüşlerin olduğunu söyledi.