Gazimağusa Devlet Hastanesi’ndeki  ek mesai ve vardiya ücretleriyle  ilgili bugün bir gazetede yer alan haber üzerine, hastane başhekimi Dr. Erdal Özcenk ile sağlıkta örgütlü iki sendika basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

ÖZCENK’İN BASIN TOPLANTISI

Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Erdal Özcenk, makamında düzenlediği basın toplantısında, son zamanlarda Gazimağusa Devlet Hastanesi yönetici ve çalışanları hakkında bazı basın organlarında yer alan haberlerin yanlı, tek taraflı ve asılsız olduğunu iddia etti.
Özcenk, sağlık ve sağlık çalışanlarına karşı her türlü saldırılara alınlarının açık olduğunu ve veremeyecek hiçbir hesapları olmadığını kaydetti.

Özcenk, bugün bir gazetede yer alan haberde, hastanede bazı hemşirelerin normal mesai çalıştıkları halde vardiyalı çalışmış gibi gösterilerek haksız kazanç elde etmelerinin sağlandığının belirtildiğini hatırlatarak, haberde adı geçen çalışanın bir serviste sorumlu olarak çalıştığını ve bu görevlendirmenin başhekimlikçe 8 yıl önce yapıldığını söyledi.

Söz konusu çalışanın bu görevini hastaneye yüksek hemşire atanana kadar sürdüreceğini söyleyen Özcenk, “Bu bahse konu çalışan iddia edildiği gibi normal mesai çalışmayıp, düzensiz mesai usulü çalışmaktadır” dedi.

Özcenk, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 27. Maddesine göre vardiya veya düzensiz mesai ile çalışan kamu sağlık çalışanlarına çalıştıkları sürece aylık brüt asgari ücretin %15’i oranında aylık vardiya veya düzensiz mesai ödeneği verildiğini ve vergiye tabi olduğunu söyledi.

Kamu sağlık çalışanları için düzenli mesainin 07.45-15.30 saatleri arasında olduğuna değinen Özcenk, “Adı geçen çalışanımız pazartesi-cuma 07.00-14.00, hafta sonu cumartesi veya pazar 14.00-21.00 ve 21.00-07.00 saatleri arasında çalışmaktadır. Görüldüğü üzere Sayın Levent Özadam’ın yazısında belirttiği iddialar tamamen asılsızdır” ifadelerini kullandı.

Verilemeyecek hiçbir hesapları olmadığını yineleyen Özcenk, “bu tür asılsız haberlerin özverili bir şekilde çalışan sağlık çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkilediğini, bu tür haberler yapan basın mensuplarını yıkıcı değil, yapıcı ve şeffaf olmaya davet ettiklerini” söyledi.

Özcenk, “İlgili yazar,  Sayıştay Başkanlığı’nı görev yapmaya çağırmaktadır, biz de, alnımız açık olarak Sayıştay Başkanlığı’nı göreve davet ediyoruz” dedi.

Özcenk, iddialarla ilgili olarak hukuk mücadelesi başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

KTAMS VE HEMŞİRELER SENDİKASI’NIN BASIN TOPLANTISI

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası da, Özcenk’in basın toplantısının ardından ayrı bir ortak basın toplantısı düzenledi.

KTAMS Mali Sekreteri Filiz Tayfun’un da hazır bulunduğu basın toplantısında ortak  basın açıklamasını okuyan Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, “Haberdar Gazetesi köşe yazarlarından sayın Levent Özadam’ı  Gazimağusa Devlet Hastanesi’ndeki üyelerimizi zorda bırakacak iddialarını kamuoyunda ispatlamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Köse, iddiaları kanıtlayacak belgeler ve ispatlar varsa, sendika olarak, ceza müeyyidelerinin uygulanmasıyla ilgili olarak tüm desteklerini vereceklerini, eğer “çamur at izi kalsın” politikası ise buna karşı da ellerinden gelen her türlü yasal mücadeleyi vereceklerini söyledi.

Köse, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde  yasaya aykırı işler yapıldığına inanmadıklarını ifade etti.

Köse, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ettiklerini kaydetti.

Köse, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, saatleri ve vardiya sistemlerini bilmeyenlerin;  bilmeden ve anlamadan yorum yapmalarını esefle karşıladıklarını belirterek, bu tür açıklamaların sağlık sektörüne zarar verdiğini söyledi.

Kamuoyunda  bazı kesimler tarafından sağlık çalışanları üzerinden siyaset yapılmaya çalışıldığını iddia eden Köse, buna izin vermeyeceklerini söyledi.