DEVLET KURULUŞLARININ BU BANKADAKİ MEVDUATI 192 MİLYON EURO

75 BİN İŞLETMENİN HESABI VAR

YUNANİSTAN’DAKİ PİRAEUS BANK, LAİKİ VE KIBRIS BANKASI’NIN ŞÜBELERİNİ ALIYOR

BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFA ETTİ, ÇALIŞANLAR GÜN BOYU EYLEMDEYDİ

Güney Kıbrıs’ta yaşanan finansal krizin ana kaynağını oluşturan Laiki Bankası’nın kapanması durumunda yaşanabilecekler konusunda yaşanacaklara dair analizler Rum basınında geniş yer bulurken,  bu bankada devlet kuruluşlarının 192 milyon Euro mevduatı olduğuna, 75 bin işletmenin de kredi ve hesabı bulunduğuna dikkat çekildi.

Fileleftheros gazetesi “Laiki Bugün Kapanırsa Ne Olacak… Gerçek Büyüklüğüne İlişkin Tüm Veriler” başlıklı haberinde, Laiki Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hristos Pavlos’un Rum Meclisi’ne gönderdiği mektuba dayanarak, kurtarma paketinin bankanın 3.8 milyar Euro sermayelendirilmesini öngördüğünü yazdı.

Gazete, yine mektuba dayanarak Laiki Bankası’nın sermayelendirilmemesi durumunda karşı karşıya kalacağı sonuçlara değinirken, bunun olmaması durumunda  8 milyar Euro’sunu Güney Kıbrıs’taki mevduatların oluşturduğu yaklaşık 15 milyar Euro değerindeki mevduatın donacağına dikkati çekti.

Bankada şu anda devletin, yarı devlet kuruşlarının, belediyelerin, bakanlıkların ve sosyal sigortaların 192 milyon Euro mevduatının bulunduğuna dikkati çeken gazete, yaklaşık 75 bin işletmenin de bu bankada kredi ve hesabının bulunduğunu belirtti.

Bankanın, özel müşterilerinin ise 400 bin olduğunu, müteşebbislerin ve örgütlerin günlük sermayelerine hizmet veren 91 bin cari hesap bulunduğunu yazan gazete, bankaya kayıtlı 535 ihtiyat sandığı ve 30 sigorta şirketinin bulunduğunu, bunların toplam değerinin 724 milyon Euro olduğunu da belirtti.

Gazete, bu bankaya ipotekli veya bankanın yararına alım-satım sözleşmesiyle devredilen taşınmaz mal sayısının da 35 bin olduğunu yazdı.

Habere göre bankada çalışan toplam memur sayısı 2 bin 300. Çalışanların ihtiyat sandığı miktarının toplamı ise 270 milyon Euro.

BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFA ETTİ

Hazırlanan plan uyarınca bankanın “iyi” ve “kötü” olmak üzere bölüneceğini anımsatan gazete, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hristos Pavlos’un istifa ettiğini de yazdı.

Gazete Pavlos’un, Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in tutumuna destek vermesi ve diğer yetkililer tarafından eleştirilmesi üzerine istifa ettiğini belirtti.

YUNANİSTAN’DAKİ PİRAEUS BANK LAİKİ VE KIBRIS BANKASI’NIN ŞÜBELERİNİ ALIYOR

Simerini gazetesi ise, Yunanistan’daki Pireos Bank’ın burada bulunan Laiki ile Kıbrıs Bankası’na ait şubeleri elverişli koşullarda satın alma kararı aldığını yazdı.

Gazete, Pireos Bank’ın Laiki ve Kıbrıs Bankası’na ait şubeleri satın almasına ilişkin anlaşmanın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras arasında dün gerçekleştirilen telefon görüşmesinde de teyit edildiğini belirtti.

Yunanistan’daki Finansal İstikrar Fonu da, Pireos Bank’ın Laiki ve Kıbrıs Bankası’nın şubelerini satın almasına ilişkin teklifini onayladı.

Varılan anlaşmayla birlikte Güney Kıbrıs’ın, bankaların sermayelendirilmesi için gerekli 5.8  milyar Euro’nun 1.5 milyar Euro’luk bölümünden kurtulmuş olacak.

BANKA ÇALIŞANLARI GÜN BOYU MECLİS ÖNÜNDEYDİ

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, Laiki Bankası çalışanlarının dün gün boyu meclis önünde protesto gösterisi yaptıklarını yazdılar.

Gazete, çalışanların sabahtan itibaren  bankacılık sektörünün düze çıkarılmasına ilişkin yasa tasarılarının oylanacağı Meclis önünde toplanmaya başladığını, bekleyişin Meclis’in gece geç saatlerde toplanmasına kadar sürdüğünü belirtti.

Habere göre Meclis önünde toplanan 1500 kadar çalışan, “Euro’dan Şimdi Çıkış”, “Kapanmaya Hayır”, “Fona (dayanışma) Evet”, “Çalışanlar Değil, Bono ve Kararı Alanlar Ödesin”, “Bankaların Haraç Mezat Satılmasına Hayır”, “Biz Kimsenin Denek Hayvanı Değiliz”, “Rusya Bize Yardım Et”, “Bugün Laiki Yarın Sıra Kimde”, “İhtiyat Sandığı Çocuklarımıza Aittir” gibi sloganlar attı.