“TEK BİR KIBRIS CUMHURİYETİ VAR ONU GÖZ BEBEĞİMİZ GİBİ KORUMALIYIZ”

ELCİL: “KIBRIS’IN BİRLEŞMESİ GEREKLİLİKTİR, MÜZAKERELERİN BU TEMELDE TAMAMLANMASINI İSTİYORUZ”

SİZOPULOS: “UYGULANMAYA ÇALIŞILDIĞI ŞEKLİYLE İKİ BÖLGELİLİĞİN TEMEL ÇÖZÜM İLKESİNİ VE ANA ARZUMUZU DESTEKLEMEDİĞİ ORTAK TESPİTİNE VARDIK”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve EDEK’in “uygulanmaya çalışıldığı şekliyle iki bölgeliliğin temel çözüm ilkesini ve ana arzuyu desteklemediği” ortak tespitine vardığı bildirildi.

Fileleftheros “EDEK’in Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’yla Görüşmesi... ‘Tek Bir Kıbrıs Cumhuriyeti Var Ve Onu Göz Bebeğimiz Gibi Korumalıyız’” başlıklı haberinde, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Mine Kanol’dan oluşan heyetin dün EDEK binasında, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ve Eğitim Sekreteri Maria Vasiliadu ile görüştüğünü yazdı.

Gazete dünkü görüşmenin KTÖS ve EDEK arasındaki ilk görüşme olduğuna vurgu yaparak, Elcil’in “KTÖS Kıbrıs’ın birleşmesinin bir gereklilik olduğuna inanıyor, bütün Kıbrıslıların insan hakları temelinde bir çözüm arzu ediyor ve sorunun çözümü için başlayan müzakerelerin derhal bu temelde tamamlanmasını istiyor” dediğini yazdı.

Habere göre EDEK Başkanı Sizopulos da görüşmelerinde, Kıbrıs sorununu ve “bölünmüşlüğün son bulması ve Kıbrıslı Türkler, Rumlar ve Kıbrıs’ın bütün daimi sakinlerinin barış içerisinde birlikte yaşayacağı uygun şartların oluşturulması için arzu edilen çözüm şeklinin ne olduğunu” ele aldıklarını söyledi.

“Uygulanmaya çalışıldığı şekliyle iki bölgeliliğin temel çözüm ilkesini ve ana arzumuzu desteklemediğini saptadık” diyen Sizopulos (KTÖS ile) görüşmelerini sürdürmeye, eğitim ve kültürle ilgili ortak etkinlikler düzenlemeye karar verdiklerini açıkladı.

Gazetecilerin, KTÖS ile görüşmek için KKTC’ye gelip gelmeyeceğini sorması üzerine Sizopulos “bunu görüşecek ve karar alacağız” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar EDEK’in işgal bölgelerini ziyaret etmemesinin ana nedenlerinden birinin, pasaport veya Avrupa kimliği ibraz etme zorunluluğu aracılığıyla Kıbrıs’ta Kıbrıs Cumhuriyeti’nden başka devlet makamları bulunduğunu kabul etmek ve tanımak istememesi olduğu iyi biliniyor. Tam da bu noktada Kıbrıs’ın bir, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek olduğu ve onu göz bebeğimiz gibi korumamız gerektiği noktasında anlaşmaya vardık.”

Sizopulos’a KTÖS ile görüşmenin EDEK’in Kıbrıslı Türklerle doğrudan temas kurmak ve Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerin (Ledra Palace) görüşmelerinden ayrılma kararı çerçevesinde mi gerçekleştiği soruldu.

Ledra Palace görüşmelerinden ayrılmalarının söz konusu olmadığını belirten Marinos Sizopulos “Maalesef EDEK yetkililerinin bile, ne olduğunu bildikleri halde bu kararı tahrif etmeye çalıştıklarını üzüntü ve hayal kırıklığıyla tespit ediyorum” dedi.