TÜKETİCİLER KEMER SIKIYOR, KREDİ KARTI KULLANIMI AZALDI

KIBRIS ÜNİVERSİTESİ, YERLİ ÜRÜN TÜKETİMİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI

LİMASOL HASTANESİNDE İLAÇ SIKINTISI

Ekonomik krizle boğuşan Güney Kıbrıs’ta, tüketiciler kemer sıkmaya başladı. Kredi kartı kullanımında düşüş olurken, yerli ürün tüketimi için çağrılar yapılmaya başlandı.

Ekonomik krizden asker ve öğrenciler yanında hastanelerin de etkilendiği ve Limasol Hastanesi’nde ilaç sıkıntısı yaşandığı bildirildi.

Simerini gazetesi, JCC şirketinin araştırmasına dayanarak, ekim ayında iç piyasada kredi kartlarıyla yapılan yerel tüketimde geçtiğimiz yıl aynı aya göre yüzde 7’lik gerileme olduğunu yazdı.

Haberde, ekim ayında kredi kartlarıyla 173,5 milyon Euro’luk işlem yapıldığı da belirtildi.

Yılın ilk 10 ayı ile kıyaslandığında ise ekim ayında tüketimde yüzde 5’lik artış meydana geldiğini aktaran gazete, bu ay içerisinde yabancıların iç piyasada yaptığı işlemlerde önceki döneme göre yüzde 19’luk artış kaydedildiğini ekledi.

ÖĞRENCİLER VE ASKERLER DE  SIKINTIDA

Simerini gazetesi “Sandviç İçin Bile Yok... Askerler ve Öğrenciler Kötü Durumda” başlıklarıyla verdiği bir başka haberinde, öğretmenler ve ailelerin okullarda fakir öğrenci sayısının arttığına ilişkin isyanlarının ardından, yoksulluk sorununun kışlalarda da baş göstermeye başladığını yazdı.

Gazeteye konuşan EDEK Milletvekili Yorgos Varnavas, kışlalarda ekonomik sorunlarla karşı karşıya bulunan onlarca kişi olduğunu, sandviç ya da içecek alamayacak askerler bulunduğunu söyledi.

Savunma Bakanlığından bir yetkili ise, bakanlığın ekonomik sorun yaşayan askerilere destek verdiğini belirtti.

İlkokul Öğretmenler Sendikası (POED) Başkanı Filios Filaktu de, okullarda, fakir öğrencilerle ilgili sorunların daha kötü bir hal aldığına dikkat çekerek, hükümeti sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

YERLİ ÜRÜN KAMPANYASI

Politis gazetesine göre ise Kıbrıs Üniversitesi, işsizlikteki  tehlikeli artışa işaret ederek, halkı adadaki çalışma sahalarının kurtarılması için çaba göstermeye ve yerli ürün tüketmeye çağırdı.

Üniversitenin bu amaçla kampanya başlattığı belirtilen haberde, yerli ürünlerin ithal ürünlere göre genellikle daha pahalı olduğu, bu nedenle tüketiciler tarafından tercih edilmediğine de vurgu yapıldı.

LİMASOL HASTANESİNDE İLAÇ YOK

Politis gazetesi “Hastane İlaçsız” başlıklı haberinde de, DİSİ Milletvekili Efthimios Diplaros’un, Limasol Hastanesinde ilaç eksikliği olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığını göreve çağırdığını yazdı.

Limasol Hastanesi eczanesinde yara bandı, bazı hap ve merhemlerin bulunmadığını anlatan  Diplaros, “Devletin politikası nedir… Bedava tıbbi tedavi nerede..! Ekonomik krizin Kıbrıs hastanelerine ulaşmaması gerekir” sözleriyle eleştirilerde bulundu.