NOBLE, ENİ VE TOTAL KRİZDEN ETKİLENMEDİKLERİNİ AÇIKLADILAR

Tek yanlı olarak ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölge içindeki araştırmaların ve deneme sondajlarının Rum ekonomisinde yaşanan krizden etkilenmediği savunuldu.

Fileleftheros, parsellerde çalışma yapan Noble, Eni-Kogas ve Total şirketlerinin, krizden etkilenmediklerine ilişkin açıklama yaptıklarını yazdı.

ENİ şirketi heyetinin geçtiğimiz salı günü Enerji ve Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Kıbrıs’ta kalmaya devam ettiğini yazan gazete, heyetin araştırma ve sondaj çalışmalarının desteklenmesi konusundaki işbirliği olanaklarını araştırdığını belirtti.

İtalyan-Kore ortaklığından oluşan ENİ-KOGAS konsorsiyumunun Rum kesiminde yaptıkları temaslardan memnun olduğunun görüldüğünü yazan gazete, ENİ-KOGAS’ın sondajın 2015 yılında başlayacağında ısrarlı olduğunu, çünkü bunun öncesinde sonbaharda başlaması planlanan sismografik araştırmaların yapılacağını ekledi.

Fransız Total şirketi heyetinin de bugünlerde Kıbrıs’ta bulunduğunu yazan gazete, heyetin Rum kesimini şirketin bugüne kadarki planlaması hakkında bilgilendirdiğini, öte yandan şirketin üst düzey temsilcilerinin Enerji Bakanı Lakkotripis ile görüşmek için önümüzdeki ay yeniden adaya geleceklerini ifade etti.

Gazeteye göre, İsrail’de KRETİK (Rum Devlet Doğal Gaz Şirketi) Başkanı Haralambos Ellinas ile görüşen Noble Energy şirketinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Terry Gerhart ise, Haziran ayında 12’inci parselde yapılması planlanan doğrulama sondajı programının normal bir şekilde devam etmekte olduğunu söyledi.

“Enso 5006” isimli sondaj platformunun İsrail’deki bir parsele gittiğini ve burada çalışmaya başladığını dile getiren Gerhart, platformun buradan da 12’inci parsele gideceğini ekledi.

Noble’nin 12’inci parselde çalışma yapacağını anımsatan gazete, ENİ-KOGAS’ın 2,3 ve 9; Total şirketinin deile 11’inci parselde çalışma yapacaklarını anımsattı.