KIBRISLI TÜRKLERİN OY KULLANAMAMALARI VE PROTESTOLAR RUM BASININDA DA YANKI BULDU

Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kullanan Kıbrıslı Türklerin oranının yüzde 3.19 olduğu haber verildi.

Bunun yanı sıra seçimlerde oy kullanmak üzere güneye geçen Kıbrıslı Türklerin bazılarının oy kullanamaması ve bunun üzerine yaşanan gerilimli anlar ve protestolar Rum basınında da yankı buldu.

Alithia gazetesi “Kıbrıslı Türklerin Gelişi Az” başlığıyla verdiği haberinde, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin AP seçimlerinde oy kullanmak üzere Güney Kıbrıs’a geçişlerinin çok az olduğunu yazdı.

Rum yetkili makamlardan yapılan açıklamaya göre oy vermek üzere kurulan özel seçim merkezilerine giden Kıbrıslı Türklerin sayısının bin 869 olduğunu; bunun da yüzde 3,19’a denk geldiğini kaydeden gazete, 95 bin Kıbrıslı Türk’ten “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimlikli ve KKTC’deki adres beyanlı 56 bininin sisteme otomatik kayıt olduğunu aktardı.

“Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliğine sahip olan ve adres beyanında bulunmadıkları için kütükte yer almayan Kıbrıslı Türklerin sayısının 10 bine ulaştığını belirten gazete, Kıbrıslı Türklerin adresleri olmadığı için sistem dışında bırakılmasının Meclis’in oyladığı yasa temelinde olduğunu savundu.

Yasanın, Rum tarafında ya da yurtdışında yaşayan ve seçmen kütüğüne kayıt olmak için başvuruda bulunmaları gereken Kıbrıslı Türkler için değil sadece KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türkleri kapsamak üzere oylandığını kaydeden gazete,  adresleri olmandan “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliğine sahip olan 150 Kıbrıslı Türkün oy vermek üzere sınır kapıları yakınlarındaki özel seçim merkezilerine gittiğini, ancak yasaya göre kendilerine oy vermek için izin verilmediğini savundu.

Oy kullanmalarına izin verilmeyen bazı Kıbrıslı Türklerin bu durumu protesto ettiklerini yazan gazete, bu durumun seçim bölgelerinden biri olan Lefkoşa Rum kesiminde Ledra Palas yakınlarındaki Rum Şehir Planlama Dairesi’nde meydana geldiğini yazdı.

Haberinde Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, sendika üyeleri, seçimlerde aday olan Kıbrıslı Türkler ve diğer kişilerin tepkilerini de aktaran gazete, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un da saat 12.00 civarlarında söz konusu merkeze gittiğini yazdı.

Habere göre orada bulunan basın mensuplarına konuşan Hasikos, seçimlerin yasa temelinde yapıldığını savundu.

Seçimlerin bakanın, İçişleri Bakanlığının ya da Kıbrıslı Türklerin istediği şekilde yapılmadığını söyleyen Hasikos, bazı kişiler bağırdığı için adresleri olmamasına rağmen insanlara oy vermeye gitmelerini söyleyemeyeceğini belirtti.

Yasanın, “adres olması gerektiğini” söylediğini ifade eden Hasikos, “3, 5, 10 kişi bağırdı diye seçimleri tehlikeye mi atacağız?” sorusunu sordu.

Hasikos ayrıca dün öğlen 12.00’ye kadar sandıklara giden, ancak sisteme kayıtlı olmadıkları için oy kullanamayan Kıbrıslı Türklerin sayısının Güney Kıbrıs çapında 150 olduğunu iddia etti.

Fileleftheros gazetesi ise AP seçimleri ve Kıbrıslı Türklerle ilgili haberleri “Kıbrıslı Türklerin Tarihi Ancak Sorunlu Katılımı... Seçmen Kütüğüne Kayıtlı Olmayan Kişilerce Gerginlik... Kıbrıslı Türklerin Dünkü Seçimlere Katılımı Yüzde 3,19’a Ulaştı... Protesto Ediyorlar ve Seçimlerin İptalini ve Tekrarını İstiyorlar” başlık ve spotlarıyla verdi.

Kıbrıslı Türklerin dünkü AP seçimlerine katılımının bir yandan tarihi, diğer yandan sorunlu olduğunu yazan gazete, dünkü seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olan Kıbrıslı Türklerin seçimlere katılımının yüzde 3,19 olduğunu belirtti.

Dün gerilimler de yaşandığından söz eden gazete, bazı Kıbrıslı Türklerin “yasanın maddelerini görmezden gelerek” sonuçlara itiraz ettiğini, seçimlerin iptal edilmesi ve tekrarlanmasını isteyecek noktaya geldiğini kaydetti.

Politis gazetesi ise haberi “Yazık Çünkü Güzeldi... Kıbrıslı Türklerin Seçim Prosedürüne Katılımı Uygunsuzluklarla... Kıbrıslı Türk Beş Aday Kıbrıslı Türk Seçmenlerin Yüzde 30’unun Kütüğe Dahil Edilmediği İçin Sert Protestolarda Bulundu... Yüzde 3,19 Oy Verdi... Üzüntü ve Hayal Kırıklığı” başlıklarıyla yansıttı.

“Sandık Ne Gösterdi?” alt başlığı altında ise Kıbrıslı Türk adaylar ve katıldıkları bileşimlerin 5 bin 216 oy toplamayı başardığını belirten gazete, bunun, KKTC’den giden ve özel seçim merkezlerinde oy vermeyi başaran Kıbrıslı Türklerin sayısının neredeyse üç katı kadar olduğunu kaydetti.

Habere göre Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum bileşimi olan iki Kıbrıslı Türk adayın yer aldığı Drasi/Eylem 2 bin 220 (yüzde 0,86); bağımsız Şener Levent 2 bin 718 oy (yüzde 1,05), iki Kıbrıslı Türk adayın yer aldığı Kıbrıs Sosyalist Partisi de 278 oy (yüzde 0,11) aldı.

Politis gazetesi “Bağımsızlar... Birinci Levent” başlığıyla verdiği bir başka haberinde ise Güney Kıbrıs’taki AP seçimlerine katılan toplam 8 bağımsız aday içerisinde Şener Levent’in 2 bin 718 oy toplayarak birinci olduğunu yazdı.

Gazete Levent’in yüzde 1’i geçmeyi başaran tek bağımsız aday olduğunu da belirtti.

Simerini gazetesi AP seçimlerinin Kıbrıslı Türklerle ilgili olan boyutunu “Kıbrıslı Türkler Öfkeli... Kütüğe Dahil Edilmediler ve Oy Vermediler... İlk Kez Oy Kullanacaklardı Ancak Başaramadılar... Bazıları Oy Verdi, Bazıları Vermedi... ‘Hükümet Hesap Vermeli’... Çevik Kuvvet De Seçim Merkezinde... ‘Bazı Kişiler Bağırdığı İçin...’ ” başlıklarıyla verdi.

Gazete dünkü AP seçimlerinde seçmen kütüğünde yer almayan ve oy veremeyen binlerce Kıbrıslı Türk seçmenin öfkeli olduğunu yazdı.

Haravgi gazetesi ise ilgili haberinde “Kıbrıslı Türk Seçmenleri Madara Ettiler... Sandıklara Geldiler ve Oy Hakkı Olmadığını Söylediler” başlıklarını kullandı.