Devlet hastanelerinde keman eşliğinde kemoterapi seansları yapılıyor. Can Bonomo'nun Eurovision şarkısından "Fikrimin İnce Gülü"ne kadar hastalardan gelen istekleri 19 yaşındaki konservatuvar öğrencisi Engin Yaşar çalıyor.

Şişli Etfal, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cerrahpaşa, Çapa ve Marmara Üniversitesi hastanelerindeki binlerce kemoterapi hastası müzik eşliğinde kemoterapi almanın tadını çıkartıyor. Hastanelerde yoğun bakımda müzik dinletileri başlamıştı, ney çalınıyordu. Şimdi ise müzik kanser tedavisine girdi. Kronik hastalıkların uzun tedavi süreçlerinin yıprattığı hastalara moral verebilmek için Kanser Haftası'nda başlatılan çalışma, 15 günde bir tekrarlanacak.

Sabah'ta yer alan haberde, geçen yıl iki bin yeni kanser hastasının hastanelerine başvurduğunu belirten Şişli Etfal Hastanesi Onkoloji Klinik Şefi Uzm. Dr. Orhan Kızılkaya, "Kemoterapi mekânımızda yenilikler yaptık. Sırf bu tadilatlar bile hastalarımızın moralini düzeltmeye yetti. Tedavi sırasında oyalanabilmeleri için kemoterapi odalarına televizyonlar koyduk. Şimdi de müzik etkinliği var. Zaman zaman kendileri de şarkılara eşlik ediyorlar. Hatta kemanın yanına ney, gitar isteyen hastalarımız bile oldu. Meşguliyetsiz tedavi olurlarsa adaptasyonları az oluyor. Devamlı sinirli, gergin ve düşünceli oluyorlar. Ama bu şekilde tedaviden de olumlu sonuç alıyoruz. Kemoterapiye gelmek istemeyen hastalarımız bile mutlu gelip mutlu ayrılıyorlar. Onlara hastalıklarını biraz olsun unutturuyoruz. Böylece kemoterapinin yan etkilerinden uzaklaşıyorlar. Kafaları dağılıyor" diyerek keman terapisinin iyileştirici etkisinden bahsetti.

MÜZİK KEMOTERAPİ GERGİNLİĞİNİ AZALTIYOR
Hastalara keman konseri veren 19 yaşındaki Kocaeli Devlet Konservatuvarı öğrencisi Engin Yaşar hastalara ilk kez keman çaldığını ve bunun kendisi için unutulmaz bir deneyim olduğunu, zaman zaman çok duygulandığını anlattı. Yaşar; "Hastalar benden 'Duydum ki unutmuşsun', 'Fikrimin ince gülü' gibi Türk Sanat Müziği şarkıları istiyorlar. Çocuk veya genç hastalar ise daha canlı pop şarkıları çalmamı istiyorlar. En çok Can Bonomo'nun Eurovision şarkısı istendi. Onları kırmadan hepsini çalmaya çalışıyorum. Kadın hastalar erkeklerden daha istekli, şarkılara eşlik de ediyorlar. Ben salona girmeden önce gergin, stresli olan hastaların keman çalmaya başladıktan sonra sakinleştiklerini gördüm. Çocukluğumdan beri keman çalıyorum ama ilk kez bu kadar duygulandım. Çapa'da kemoterapi tedavisi gören emekli müzik öğretmeni bana 'Ben ölmekten vazgeçtim' deyince gözlerim yaşardı. Onları mutlu edebiliyorsam ne mutlu bana" diyerek hastaların kemanlı tedaviye nasıl yaklaştıklarını anlattı.

'NEY, KLARNET VE GİTAR DA ÇALINSIN'
60 yaşındaki Mahmut Doruk lenf kanseri hastası. Üçüncü seans kemoterapisinde keman dinletisiyle karşılandı. "Keman en sevdiğim enstrüman. Ben de 50 yaşımdan sonra keman çalmayı öğrendim. 4-5 yıl keman dersi aldım. Burada keman çalındığını görünce çok mutlu oldum. Keşke her seans böyle geçse, bir an için hastalığımızı unuttuk" diyerek kemanın yanında ney, klarnet ve gitar da çalınmasını istediklerini belirtti.