“BRÜKSEL ARACILIĞIYLA BİR ŞEYLER OLACAK”

 Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Maraş konusunda, Anastasiadis’in önerisiyle, bir şeyler olmasının muhtemel olduğunu iddia etti.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler Kasulidis’in, Rum Devlet Radyo ve Televizyonu RIK’e yapmış olduğu açıklamalarına geniş bir şekilde yer verdiler.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, Hükümet’in ısrarlı olduğunu, önerinin hayata geçirilmesi durumunda, var olan güven boşluğunun sınırlanacağını ve müzakerecilerde özgüven yaratacağını söyledi.

Kasulidis, Maraş konusunda beklenen gelişmelerin yönlerini ise saptamaktan kaçındı.

Politis gazetesi Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Maraş’a ilişkin önerinin Ekim ayından sonra güçlü bir şekilde oynanacağı konusunda bir kez daha emin göründüğünü yazdı.

Gazete Kasulidis’in, Maraş konusundaki görüşmelerin ve istişarelerin  perde gerisinde kalacağını gösterdiğini ve bu nedenden dolayı daha çok ifşaatlarda bulunmasının mümkün olmadığı izahatı yaptığını belirtti.

Kasulidis açıklamasında ayrıca “Maraş konusunun peşini  bırakmayacağız, itirazlarda bulunmaktan da geri kalmayacağız” ifadesini de kullandı.

Kasulidis, ilk önce güven ortamı yaratılmadan, müzakere turunun basitçe tekrarlanmasının hiçbir yere götürmeyeceğinin herkes tarafından anlaşılması gerektiğini söyledi.

Haravgi gazetesine göre Kasulidis yaptığı açıklamada, Maraş önerisiyle AB’nin meşgul olduğunu ancak şu ana kadar Ankara’dan resmi bir yanıtın gelmediğini ifade etti.

Kasulidis açıklamasında ayrıca “Bizim önerimizi dinlediler ancak diğer taraf bunu dinlemek istemiyor. Müzakereler, durumların aynı kalmasıyla, tekrarlanması durumunda, hiçbir yere varılması-devrim niteliğinde bir şey olması dışında- mümkün değil. Bizim önerimizi görmezden gelmek veya  bunu gizlemek istiyorlarsa, şikayet etmemeleri ve Kıbrıs Rum tarafının çözüm istemediğini iddia etmemeleri gerekir” ifadelerini de kullandı. 

Müzakerelerin yeniden başlaması hazırlıklarına da değinen Kasulidis, Hükümetin görüşünün, başarı perspektifinin olması için iyi bir hazırlık yapılması şeklinde olduğunu söyledi.

Kasulidis, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi olan Andreas Mavroyannis’in bu dönemde hazırlık yaptığını belirtti.

MARAŞ İLE İLGİLİ ÖNERİ OBAMA’YA İLETİLECEK

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorununa ilişkin mesajının, Yunanistan Başbakanı tarafından, Perşembe günü ABD Başkanı Barack Obama’ya iletileceğini yazdılar.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras arasında dün uzun bir telefon görüşmesi yapıldığını yazan gazete, telefon görüşmesinde  Samaras’ın Washington’a yapacağı ziyaret ile burada Obama ile yapacağı görüşmenin ele alındığını belirtti.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, Anastasiadis ile Samaras’ın, dün, Kıbrıs sorunu konusunda ayrıntılı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini ABD’ye taşımayı üstlendiğini yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunun çözüm çabalarının başarılı olması için gerekli olan ivmeyi kazandıracak Maraş önerisinin önemine de vurgu yaptığını belirtti.

Politis gazetesi “Maraş Konusu Obama’ya” başlıklı haberinde gerek Maraş konusuna gerekse Anastasiadis ile Samaras arasındaki telefon görüşmesine yer verdi.

Türkiye’nin, Maraş’ın, bütünlüklü çözüm öncesinde açılması konusundaki kapıyı sıkı bir şekilde kapalı tutmaya devam ettiğini yazan gazete Hükümet’in, Ankara’dan, arabulucular aracılığıyla, aldığı olumsuz mesajlara karşın, uygun bir baskı ve uygun bir karşılıkla (bedel), bu hareketin olabileceği ve Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerenin başka bir güzergaha girebileceği inancını taşıdığını belirtti.

Gazete Maraş’a ilişkin girişimin AB unsurları gerekse diğer ülkelerin-özellikle ABD ve İngiltere- diplomatlar tarafından ileriye götürülmesiyle bu inancın desteklendiğini yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak istisnasız herkesin, BM’nin, insan gücü ve harcamalar açısından  ağır sorumluluklarının var olduğunun bilindiği bir dönemde Maraş’ın açılmasının hayata geçirilmesinin zorluk derecesini bildiğini ancak bununla birlikte ABD ve İngiltere’nin, Maraş’ın açılmasının, oyunu (kullanılan terim game changer) değiştirebileceği görüşünde olduklarını belirtti.

Anastasiadis Hükümeti’nin şimdiye kadar, karşılıklara, Mağusa Limanı’nın, Türkiye AB başlıklarının ve Ercan Havalimanı’nın açılmasını da kattığını yazan gazete Türk tarafının ise masaya,  Maraş büyüklüğündeki bir güven yaratıcı önlemin, bir yandan Kıbrıslı Türklerin kazançlara dahil edilmesi, diğer yandan da Türkiye üzerinden bir boru hattı döşenmesiyle çerçevelenebileceğinin mümkün olduğu  görüşüyle, doğal gaz konusunu koyduğunu belirtti.

İNGİLİZ MİLLETVEKİLİNİN TALEBİ

Alithia gazetesine göre İngiliz Muhafazakâr Parti Milletvekili ve Kıbrıs Parlamento Grubu Başkanı Mathew Oford, Ankara’nın, Maraş’ın iade edilmesine ilişkin Rum Yönetimi’nin önerisini kabul etmesi amacıyla İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’den yadım talep etti.

Oford, İngiltere Hükümeti’nin, adadaki çözümün aranması için ilgisini yenilemesi gerektirdiği bir çok alanın bulunduğunu, bu çerçevedeki en önemli konunun ise  Maraş konusu olduğunu söyledi.

Oford, Rum Yönetimi’nin Maraş önerisini yaşayabilir olarak nitelendirdi ve bunun güven sağlamasının ötesinde, Kıbrıs’taki barış sürecini yeniden canlandıracağını belirtti.

KASULİDİS GÜNEY KIBRIS-İSRAİL-YUNANİSTAN İŞBİRLİĞİ KONUSUNA DA DEĞİNDİ

Rum basınında son günlerde yer alan enerji güvenliği için ABD, İsrail ve Yunanistan ile işbirliğinin ileriye götürdüğüne ilişkin haberlere de değinen Kasulidis, İsrail ile olan işbirliğini stratejik öneme sahip olduğunu bunun, Yunanistan’ın da katılmasıyla daha çok önemli olacağını söyledi.

Kasulidis açıklamasının İsrail ve Yunanistan’dan ilgili bakanların gelmesi ile enerji ve su konusunda  8 Ağustos’ta anlaşma imzalanacak olmasının, stratejik öneme sahip olan bu işbirliğinin bir göstergesi olduğunu da dikkati çekti. 

Bu konuların, enerji güvenliği hakkında İsrail ile başlayan diyalog çerçevesine dahil edildiğini ifade eden Kasulidis, bu diyaloğun geniş olduğunu ve de enerji sağlanması, bundan yararlanılması ve taşınmasındaki güvenlik konularını içerdiğini söyledi.

Fileleftheros gazetesine göre Kasulidis açıklamasında ayrıca Güney Kıbrıs’ın İsrail ile olan diyaloğunun, Mısır ve Lübnan gibi ülkelerle işbirliği yapılmasına yer bıraktığını ifade etti.

Bölgedeki ülkelerle doğal gaz bulunması konusunda işbirliği yapılması konusunda Kasulidis, bunu, ilk önce Belçika, Hollanda ve Lüksemburg  daha sonra Fransa ile Almanya’nın kömür ve çelik konusundaki işbirliğine benzetti.

Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın doğal gaz isimli güçlü bir silaha sahip olduğunu ayrıca var olan bu önemin geçmişten daha büyük olduğunu söyledi.