BM BARIŞ GÜCÜ’NÜN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI KONUSUNDA “İNGİLİZ PROJELERİNİ ÖNLEME” ÇABASI
 
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YETKİLİLERİNİ HAUGE’E ŞİKAYET EDECEK

 Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in bugün Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge ile görüşeceği haber verildi. Kasulidis-Hauge görüşmesinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in eylül ayında gerçekleştireceği İngiltere ziyaretine hazırlık niteliği yanında, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında var olan ve bugünlerde görüşülmesi gereken birçok açık mesele olması açısından da önemli olduğu vurgulanıyor.

Fileleftheros “Lefkoşa’nın İngiliz Projeleriyle İlgili Önleme Hareketleri... Kasulidis Hauge Görüşmesinin Gündemi Kabarık” başlıklı haberinde Kasulidis-Hauge görüşmesinin İngiliz Bakan’ın konutunda gerçekleşeceğini, çalışma yemeğinde devam edeceğini belirtti, ele alınacak meseleleri ise şöyle sıraladı:

İNGİLTERE’DE, BM BARIŞ GÜCÜ’NÜN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI KONUSUNDA “ÖNLEME HAREKETLERİ”

“1-Lefkoşa Güvenlik Konseyi’nin, temmuz ayı içerisine tarihlenen BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili kararı konusunu gündeme getirecek. Karar taslağını her zaman İngilizler yazdığı için Lefkoşa, rahatsız edici ve müzakerelerin yeniden başlaması arifesinde ortamı etkileyecek saptamalardan kaçınılması için önlem olarak bazı konuları gündeme getirecek. Benimsenecek ifadeler arasından, Londra’nın niyetinin bir dereceye kadar ortaya çıkacağı aşikârdır. Çeşitli çevrelerce Lefkoşa’ya, ‘endişelenmemesi’ tavsiyelerinde de bulunuldu. Elbette taktik nedenlerden dolayı İngilizler, sonbahardaki reçeteyi bozmamak için perde önünde rahatsız edici hareketlerden kaçınacaklar.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YETKİLİLERİNİ HAUGE’E ŞİKAYET EDECEK

2-Öğrendiğimize göre Kasulidis’in Hauge’ın Dışişleri Bakanlığı’ndaki yetkililerinin perde gerisi hareketleriyle ilgili bazı konuları da gündeme getirmesi muhtemeldir. İngilizler son dönemde perde gerisinde çok yoğun faaliyet gösteriyor ve bazı hareketlerine Lefkoşa tarafından iyi gözle bakılmıyor.

3-Kıbrıs tarafı Üsler içerisinde bulunan bölgelerin inkişafı konusunu da gündeme getirecek.  Bu eski bir konudur ve İngiliz Üslerinin kontrolündeki bu bölgelerde ikamet eden faya faaliyet gösteren Kıbrıs vatandaşlarının, nüfusun geriye kalanıyla aynı hak ve fırsatlara sahip olmaları maksadıyla ele alınması bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı tarafından gündeme getirilebilecek konulardan biri Türkiye-AB ilişkileridir. Londra Türk üyelik müzakerelerinin 26’ncı başlığının açılması için her istikamete baskı yapıyor.

Kasulidis-Hauge görüşmesinde Kıbrıslı Dışişleri Bakanı’nın İngiliz mevkidaşına şu iki konuyu da açması bekleniyor: doğal gaz araştırmaları alanındaki gelişmeler ve Kıbrıs’a bela olan ekonomik kriz.”

Politis ise Kasulidis’in dün itibarıyla Londra’da bulunduğunu ve mevkidaşı William Hauge ile bugün Kıbrıs sorunu, ikili ilişkiler, enerji konuları, ekonomik durum, Türkiye’deki son gelişmeler ve Suriye’deki kriz merkezli bölgesel gelişmeler konularını ele alacaklarını, Kasulidis’in Rum tarafına Salı günü döneceğini yazdı.