Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, DİKO’nun hükümetten çekilmesi yönünde karar almasının ardından, kabine değişikliği konusunda henüz nihai karar vermediği belirtildi.

Alithia gazetesi “Kabine Değişikliğinde 3 Senaryo” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önünde, ekonomik çöküntü sonrasında ülkenin ayakta durması ve güvenirliliğini yeniden kazanmasına ilişkin çabalar ile Kıbrıs sorunundaki ciddi gelişmeler bulunduğunu belirterek, Anastasiadis’in bu olguları göz önünde bulundurduğunu yazdı.

Anastasiadis’in kabine değişikliği konusunda 3 senaryo bulunduğunu yazan gazete bunlardan birincisinin, kabine değişikliği yerine, aynı kişilere bakanlıklar dağıtılması veya Bakanlar Kurulu’nun bugünkü şekliyle aynı kalması ( Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis’in DİSİ Avrupa Parlamentosu seçim listesinde yer alması nedeniyle sadece Stilyanidis’in değiştirilmesi) olduğunu, bu durumda, kabine değişikliğinin Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasına erteleneceğini ayrıca bu senaryonun, Anastasiasia’e Kıbrıs sorununda olayların nasıl gelişeceğini ve DİKO’nun resmi olarak AP seçimlerinde nasıl gideceğini görme olanağı sağlayacağını belirtti.

Habere göre bir hükümet kaynağına göre ikinci senaryo ise yeni hükümet oluşumunda sadece Enerji, Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in kalması yönündedir.

Üçüncü senaryo ise DİKO’lu dört bakanının ayrılmasıyla geniş çapta kabine değişikliğini öngörmektedir.

ANASTASİADİS-KAROYAN GÖRÜŞMESİ

Kathimerini gazetesi, hükümetin yeniden şekillenmesine ilişkin kabine değişikliği konusunun Çarşamba gününe kadar netleşmesinin beklendiğini yazdı.

Dikkatlerin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Bakanlar Kurulu’nun ne kadarını muhafaza edeceği veya kısmi değişiklik mi yapacağına yönelik kararına çevrildiğini yazan gazete, Anastasiadis’in bugün ise DİKO eski Başkanı Marios Karoyan ile bir araya geleceğini ve bu görüşmenin kritik olarak nitelendirildiğini belirtti.

Haberde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kartlarını kapalı tuttuğu o nedenle tüm ihtimallerin açık olduğu da belirtildi.

PATSALİDİS: “HÜKÜMETTEN AYRILMAMIZ YANLIŞ”

DİKO Başkan Yardımcısı Hristos Patsalidis, Alithia gazetesine verdiği söyleşide, DİKO’nun hükümetten çekilme kararının yanlış olduğunu söyledi.

DİKO’nun hükümet içerisinde kalması gerektiğini, zira ancak bu şekilde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çizginin şekillenmesine katkı koyabileceği inancını dile getiren Patsalidis, bununla birlikte parti organlarının kararlarına da mutlak saygı duyduklarını ifade etti.

Patsalidis, parti liderliği arasında gerekli istişare ve uzlaşmanın da olması gerektiğini zira güçlü istişarelerin, tabanın bütünlüğüne neden olduğunu belirtti.